©  BELGA

Charleroi vecht in het slot terug van dubbele achterstand tegen Westerlo, maar gaat toch nog de boot in na laat doelpunt van invaller Vaesen

Westerlo heeft na de overwinning tegen Anderlecht er nu ook eentje geboekt in en tegen Charleroi. Twee snelle goals van Reynolds en De Cuyper leken te volstaan voor de Kemphanen om de volle buit mee te nemen naar Westerlo, maar Charleroi vocht zich nog naar een 2-2. Uiteindelijk gingen de drie punten wel naar Westerlo, omdat invaller Kyan Vaesen alsnog de 2-3 in doel werkte.

Kersten Steurbaut, Bart D’haene

Van de Stille Kempen naar het Zwarte Land op een regenachtige zaterdagavond. We kunnen ons leukere verplaatsingen voorstellen. Gelukkig druppelden de supporters van Westerlo net op tijd het Stade du Pays de Charleroi binnen of ze hadden de droomstart van hun ploeg gemist.

Reynolds ging in de openingsminuten eerst nog aan het klungelen met een verschrikkelijke terugspeelbal – Seigers gooide zich nog net op tijd voor het schot van Zorgane, maar de Amerikaan maakte al snel zijn foutje goed met een kurkdroge openingstreffer: hard schot via de onderkant van de lat, Koffi was kansloos. Al mag de 0-1 vooral op het conto van De Cuyper. De linksback kneep naar binnen, zette met een dubbele dribbel twee spelers van Charleroi in de wind en legde het leer dan perfect klaar voor zijn collega op de rechtsachter.

30 procent balbezit, twee goals

De Cuyper, deze week voor het eerst opgeroepen voor de nationale beloften, trok gewoon de lijn door van zijn glansprestatie tegen Anderlecht. Op een snelle tegenaanval zette de West-Vlaming Westerlo nog voor de tiende minuut op een dubbele voorsprong. Het knappe voorbereidende werk was van Foster. De Zuid-Afrikaan hield eerst de opzittende Knezevic af, rukte centraal op, leek zich even vast te lopen, maar behield het overzicht. De Cuyper plaatste de 0-2 overhoeks voorbij Koffi in doel.

 ©  BELGA

Opmerkelijk: met bijna zeventig procent balbezit in het openingskwartier monopoliseerde Charleroi het leer, maar het was wel Westerlo dat twee keer op het scorebord stond.

Westerlo haalde daarna de voet van het gaspedaal en probeerde de Zebra’s gecontroleerd op te vangen. Een plannetje dat lang ook werkte. Charleroi combineerde wel goed, een flauw afstandsschot van Zorgane was in het eerste halfuur het enige wapenfeit van de thuisploeg.

Tien minuten voor rust liet de Westelse defensie zich dan toch ringeloren. Met een eenvoudig een-tweetje met Zorgane zette Nkuba De Cuyper – te makkelijk – in de wind, centraal had de vrijstaande Mbenza het leer maar voor het binnentikken.

Het venijn zit (twee keer) in de staart

Het gaf de Waalse burger duidelijk moed. Charleroi voerde na de pauze de druk op, al leverde dat lang amper doelgevaar op. Keer op keer liep de thuisploeg zich vast op een rode muur. Westerlo geraakte nog amper uit de omknelling en met de inbreng van Perdichizzi gooide De Roeck zelfs nog een extra verdediger in de strijd. Toen Nkuba toch een gaatje vond, dook Bolat uitstekend in de voeten om de gelijkmaker te voorkomen.

 ©  BELGA

Westerlo kreunde, kraakte en dreigde finaal ook te breken. Na een kort genomen hoekschop kopte Badji de gelijkmaker voorbij Bolat, maar Westerlo zette meteen orde op zaken. Meer dan een uur lang had het geen deftige aanval meer in elkaar gebokst, maar na een perfecte counter via Fixelles, Nene en Vaesen klom het plots terug op voorsprong. Voor Vaesen de eerste goal van het seizoen.

Na een zes op zes en de eerste zege op verplaatsing klimt Westerlo naar de tiende plaats, Charleroi gaat al voor de derde keer dit seizoen in eigen huis met de billen bloot.

De Roeck: “Groep heeft mentale sterkte getoond”

We hadden nog maar een paar keer met onze ogen geknipperd en het stond al 0-2 voor Westerlo, daarna verliep het plots veel moeilijker. “Het was een wedstrijd met twee gezichten”, was Jonas De Roeck eerlijk in zijn analyse. “Twee kansen, twee goals: veel beter kan je niet aan een wedstrijd beginnen. Daarna zijn we te weinig blijven voetballen en zakten we te veel in. Dat is een natuurlijke reactie, toch moeten we proberen daar meer druk te zetten en de tegenstander hoger opvangen. Dat is een proces waarin deze groep nog moet groeien.”

Met een doelpunt net voor rust en in de slotfase dreigde Westerlo de vroege bonus nog uit handen te geven. Invaller Kyan Vaesen trok de drie punten finaal toch nog over de streep. “Die gelijkmaker was toch even een mentale tik. Je vreest opnieuw punten te verliezen, de groep heeft uitstekend gereageerd en weerbaarheid getoond. In het verleden hebben we op die manier al meer punten verloren. Nu zorgen drie invallers (Fixelles, Nene en Vaesen, red.) toch nog voor de drie punten.”

 ©  Isosport

Drie punten, drie goals, drie kansen. De efficiëntie van Westerlo in Charleroi was opmerkelijk. De Roeck: “Je weet op voorhand dat je tegen een defensief sterk Charleroi geen tien kansen zal creëren. Als je dan toch drie grote en open kansen bijeen kan voetballen, dan heb je wel iets goed gedaan. Zo’n efficiëntie zullen we nodig hebben om ook in de toekomst punten te pakken. Dat we nu een voorsprong van zes punten hebben op de degradatieplaatsen? Daar ben ik niet mee bezig. Tegen de volgende wedstrijd moet deze groep leren uit de werkpunten. Dat doen ze tot nu toe goed, maar dat moeten we blijven doen.”

CHARLEROI: Koffi, Nkuba, Knezevic, Andreou (85’ Badji), Bessilé (65’ Kayembe), Gholizadeh, Zorgane, Ilaimaharitra, Mbenza (65’ Morioka), Heymans, Tchatchoua (73’ Descotte)

WESTERLO: Bolat, Reynolds, Seigers, Tagir, De Cuyper, Akbunar (73’ Dierckx), Madsen, Mineiro (68’ Perdichizzi), Chadli (73’ Vaesen), Foster (86’ Nene), Vetokele (68’ Fixelles)

DOELPUNTEN: 3’ Reynolds (De Cuyper) 0-1, 10’ De Cuyper (Foster) 0-2, 36’ Mbenza (Nkuba) 1-2, 88’ Badji (Zorgane) 2-2, 89’ Vaesen (Nene) 2-3

GELE KAARTEN: geen

SCHEIDSRECHTER: Arthur Denil

TOESCHOUWERS: 4.448

Aangeboden door onze partners