© belga

 

Ook hier is de energiecrisis voelbaar: NMBS wil prijs tickets 10 procent hoger

De NMBS wil de prijs van en treinticket met 10 procent verhogen om de stijgende energieprijzen te compenseren. De raad van bestuur heeft dat voorstel van de directie (nog) niet goedgekeurd, schrijft De Tijd.

bbd

Uit de pan rijzende energieprijzen hebben een zware impact op de financieel noodlijdende spoorwegmaatschappij. De energiefactuur (elektriciteit, gas en olie) van de NMBS zal dit jaar naar verwachting 100 miljoen euro hoger liggen dan in 2020, zegt het bedrijf.

Zowat 90 procent van de treinen rijdt op stroom. Het leeuwendeel van de energiekosten gaat dan ook naar elektriciteit, die de NMBS via spoornetbeheerder Infrabel aankoopt.

De NMBS kijkt daarom naar de overheid voor extra compensatie, zo schreef zusterkrant De Standaard eind augustus.

Maar volgens De Tijd kijkt de NMBS ook naar de prijzen van de tickets.

De directie wil treinkaartjes vanaf 1 februari ongeveer tien procent duurder maken. De raad van bestuur kent het voorstel, maar heeft het nog niet goedgekeurd.

Een prijsverhoging van de tickets ligt politiek en maatschappelijk zeer moeilijk. Toen de NMBS in juli ook haar tarieven wou verhogen, stak de regering daar een stokje voor. ‘We willen net de trein versterken als ruggengraat van onze mobiliteit, door betere dienstverlening en aantrekkelijkere tarieven’, reageerde Gilkinet toen.

Meer over NMBS

Aangeboden door onze partners