©  AP

Rechter benoemt neutrale arbiter na huiszoeking in Trump-landgoed

Na de huiszoeking in de privéwoning van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump is een neutrale arbiter aangesteld om de in beslag genomen documenten te beoordelen.

jvhBron: BELGA

De New Yorkse gepensioneerde rechter Raymond Dearie (78) moet de rol op zich nemen, zo oordeelde een rechter donderdagavond (plaatselijke tijd). De advocaten van Trump hadden Dearie voorgesteld in het juridische geschil over de benoeming van een speciale raadsman. Eerder had het ministerie van Justitie ook al duidelijk gemaakt dat het instemde met zijn benoeming.

Trump had om zo’n arbiter verzocht en het werd eerder deze maand al duidelijk dat de rechter dat toe zou staan. De advocaten van Trump noemen een onafhankelijke derde partij ter beoordeling van het materiaal dat in Trumps landgoed Mar-a-Lago gevonden werd “een belangrijke controle op de regering”.

Verder oordeelde de rechter donderdag dat de FBI het onderzoek naar de geheime documenten die in de woning van Trump gevonden werden niet meteen mag voortzetten. Het ministerie van Justitie had hier wel om gevraagd, nadat Trump er bij de rechter juist op had aangedrongen het strafrechtelijk onderzoek stil te leggen in afwachting van een arbiter.

Meer over Donald Trump

Aangeboden door onze partners