©  BELGA

Federale regering en steden willen samenwerking verhogen tegen georganiseerde misdaad

Een sterkere operationele en politieke samenwerking tussen de federale regering en de steden. Dat is voor premier Alexander De Croo de prioriteit in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Dat zei hij donderdag voor de aanvang van het Veiligheidsoverleg tussen de bevoegde federale ministers en de burgemeesters van 14 steden in het Egmontpaleis.

Wim Verhaert Bron: BELGA

Het overleg komt er een dag nadat de ministerraad het licht op groen zette voor het wetsontwerp over de bestuurlijke handhaving. Dat moet de burgemeesters meer slagkracht geven in hun strijd tegen de georganiseerde misdaad, en meer bepaald de drugshandel. “Het is een bijkomend instrument tegen onder meer het witwassen van druggeld. 

Vandaag kan de burgemeester pas optreden als er overlast is. Voortaan zal dat ook preventief kunnen”, zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Ze beklemtoonde dat dit niet kan op basis van vermoedens, maar van feiten. Daarvoor zal een speciale databank ter beschikking zijn. “We hebben gezocht naar een evenwicht tussen proportionaliteit en privacy”, aldus de minister, die verwees naar Nederland, waar het systeem reeds bestaat.

De Wever: “Er zijn wel heel veel mensen rond de tafel”

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever zei blij te zijn dat de vergadering plaatsvindt. Maar “er zijn wel heel veel mensen rond de tafel”, terwijl de strijd tegen de georganiseerde misdaad gerichte en doorgedreven maatregelen vereist. 

Hij feliciteerde ook minister Verlinden met haar wetsontwerp over de bestuurlijke handhaving. “Maar ik wacht nog op de tekst en hoop dat die niet met haken en ogen aan elkaar zal hangen, en de toets van de Raad van State doorstaat”, aldus De Wever. Hij vroeg zich ook af hoe het integriteitsonderzoek zal georganiseerd worden.

Een aantal burgemeesters, zoals Paul Magnette (Charleroi, tevens PS-voorzitter) en Matthias De Clercq (Gent, Open Vld), vroegen meer middelen en mensen, zowel voor de politie als voor het gerecht. Premier De Croo en minister Verlinden wezen op de 310 miljoen euro die de regering deze legislatuur voorzien heeft voor de federale politie. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) schoof de oprichting van een speciale drugkamer in Antwerpen en de creatie van een havenprocureur naar voor.

Meer over Criminaliteit

Aangeboden door onze partners