Archiefbeeld ©  Ivan Put

Franstalige oppositiepartij Les Engagés wil geen nachtvluchten meer op Brussels Airport

De Franstalige oppositiepartij Les Engagés (het vroegere CDH) gaat zowel in de Kamer als in het Brussels Parlement en een aantal gemeenteraden een resolutie neerleggen waarin het maatregelen vraagt om de omwonenden van Brussels Airport te ontlasten. De partij wil onder meer de nachtvluchten afschaffen, en zegt daarvoor ook de steun te hebben van de inwoners van Vlaams-Brabant.

jvhBron: BELGA

Volgens het persbericht van Les Engagés stelt de partij drie maatregelen voor: het verbod op nachtvluchten tussen 22 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s ochtends (behalve voor noodgevallen) in de dichtstbevolkte zones rond de luchthaven, het beperken van de activiteit op de luchthaven tot 220.000 vliegbewegingen en een vliegverbod voor de meest lawaaierige toestellen.

Kamerlid Georges Dallemagne en Brusselse parlementsleden Céline Fremault en Christophe De Beukelaer roepen de andere partijen op hun tekst mee te ondertekenen. Alle maatregelen worden volgens hen gesteund door de omwonenden van de luchthaven - zowel in Brussel, Vlaams-Brabant als in Waals-Brabant.

Les Engagés richt zich vooral tot de federale regering, “die het dossier van de vluchten boven de hoofdstad in 2014 in de diepvriezer heeft gestopt”. Voor de partij moet de organisatie van de vluchten herbekeken worden, “want op het terrein rommelt het”.

Maandag liet minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) weten dat de windnormen die het baangebruik op Brussels Airport bepalen, verduidelijkt moeten worden. Er zou ook een onafhankelijk controleorgaan komen om na te gaan of die normen gerespecteerd worden. Maar volgens de ombudsman van de luchthaven, Philippe Touwaide, is er geen nood aan een nieuwe veiligheidsstudie.

Meer over Brussels Airport

Aangeboden door onze partners