KMI waarschuwt voor lokaal intense regenval, codes oranje en geel van kracht

Een zeer actief golvend koufront komt over ons land te liggen, met in meerdere provincies veel neerslag. Dat meldt het KMI. In Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt dan ook code oranje, net als voor de provincies Waals-Brabant, Luik en Luxemburg. Voor de andere provincies en de kust houdt het KMI het op code geel.

jvhBron: BELGA

Lokaal is op 24 uur 50 tot 70 mm neerslag mogelijk, wat plaatselijk een code oranje rechtvaardigt. Er is onzekerheid over de plaats waar de meeste neerslag zal vallen. Her en der is er ook kans op onweer en windstoten, aldus het KMI.

Wegens het slechte weer is ook het nummer 1722 geactiveerd. Dat betekent dat voor storm- en waterschade waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, een aanvraag ingediend kan worden via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 gebeld kan worden.

“Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn”, zo benadrukt de FOD. De bedoeling van het e-loket 1722 en nummer 1722 is om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten.

 ©  KMI

Meer over KMI

Aangeboden door onze partners