©  AP

Nieuwe brand in de Gironde mogelijk aangestoken

Na de grote bosbranden van deze zomer blijven de vlammen voor schade zorgen in de Gironde-streek in Frankrijk. Een nieuwe grote brand, die mogelijk een criminele oorzaak kent, heeft reeds 1.800 hectaren in de as gelegd sinds maandag en zorgde voor de evacuatie van meerdere honderden mensen.

jvhBron: BELGA

De ramp is dinsdag nog steeds aan de gang in de stad Saumos, een dorp gelegen in het zuiden van de Médoc, tussen de badplaats Lacanau aan de Atlantische kust en de agglomeratie Bordeaux, waar maandag maandelijkse temperatuurrecords werden verbroken. Er is een gerechtelijk onderzoek geopend naar de oorsprong van de brand.

“Geen enkele piste wordt uitgesloten, ook al lijkt de stelling van crimineel opzet de voorkeur te hebben”, zegt het parket van Bordeaux. “Verdere onderzoeksdaden zullen gebeuren zodra het vuur het toelaat”, klinkt het nog.

Vier huizen raakten vernield, net zoals enkele schuren en voertuigen. Zo’n 540 mensen moesten worden geëvacueerd sinds maandagavond uit Saumos en wijken van buurgemeente Sainte-Hélène. “Buurtbewoners kunnen niet meer naar huis momenteel”, zegt de onderprefect van Lesparre-Médoc, Fabrice Thibier. De angst bestaat dat een wind uit het zuiden het vuur zou kunnen verspreiden “naar gebieden waar we gevoelige punten te verdedigen hebben”.

Aan het begin van de namiddag werden alle luchtbronnen ingezet op een nieuwe brand in Vendays-Montalivet, een badplaats 40 kilometer naar het noorden, waar vorige week al 75 hectare bos was afgebrand, aldus de brandweer.

Meer over Frankrijk

Aangeboden door onze partners