Themabeeld ©  Shutterstock

Portugese gerecht opent onderzoek naar gestolen NAVO-documenten

Het Portugese gerecht heeft een onderzoek geopend naar enkele vertrouwelijke documenten van de NAVO die vorige week te koop werden aangeboden via het darkweb. Het onderzoek wordt gevoerd door het Openbaar Ministerie van de Centrale Directie Opsporing en Strafrecht (DCIAP). Dat heeft het openbaar ministerie dinsdag bekend gemaakt.

jvhBron: BELGA

“We bevestigen dat er een onderzoek wordt gevoerd”, klinkt het bij een woordvoerder van het parket. De reactie van het Portugese gerecht volgt na een bericht in de krant Diario de Noticias afgelopen donderdag dat enkele vertrouwelijke documenten op het darkweb circuleerden en zelfs te koop werden aangeboden. 

De diefstal van de documenten gebeurde na een cyberaanval die door voorgeprogrammeerde bots werd geleid. Die bots zoeken gericht naar dit soort van documenten en zijn gericht op de generale staf van het leger en de militaire inlichtingendiensten.

Het incident werd ontdekt door de Amerikaanse inlichtingendienst en vervolgens afgelopen augustus gemeld aan de Portugese autoriteiten via de Amerikaanse ambassade in Lissabon.

Het onderzoek door Portugese cyberbeveiligingsinstanties zou de generale staf van de strijdkrachten, de militaire inlichtingendienst en een afdeling van het ministerie van Defensie hebben geïdentificeerd als de doelen van de cyberaanval, aldus de krant.

Het kabinet van eerste minister Antonio Costa herhaalde wat hij ook tegen de krant zei, namelijk dat de regering alles in het werk stelt zodat de geloofwaardigheid van Portugal, als een van de oprichters van de Atlantische Alliantie, intact blijft.

“Bij elke verdenking van inmenging wordt de situatie langdurig geanalyseerd en worden alle maatregelen getroffen om het bewustzijn rond cyberbeveiliging te verhogen”, besluit hij nog. Er kwam vanuit het kabinet echter geen bevestiging noch ontkenning dat de bewuste documenten gestolen werden.

Meer over Navo

Aangeboden door onze partners