PARCOURS. Wegrit WK Wielrennen Wollongong 2022: zware en nerveuze omloop, met de Australische Berendries

De meningen over het parcours van de wegrit op het WK Wielrennen in het Australische Wollongong zijn verdeeld. “Een klimmetje van één kilometer aan een stijgingsgraad van zeven procent. Dat klinkt als iets wat we in België in de klassiekers gewend zijn en waar we goed in zijn”, stelt Wout van Aert vast. “Beetje een Amstel-achtig parcours”, weet Mathieu van der Poel. Zoals altijd zullen we het pas op de dag zelf zien, als we weten hoe er gekoerst wordt. Eén ding is zeker: het belooft opnieuw een zware en nerveuze wedstrijd te worden, niets voor sprinters maar eerder voor de betere eendagsrenners.

Michiel Verheirstraeten, Hugo Coorevits

Praktisch

Wanneer: zondag 25 september

Start: om 2u15 Belgische tijd in Helensburg

Aankomst: omstreeks 8u50 Belgische tijd in in Wollongong

Afstand: 266.9km, 3.945 hoogtemeters (met eerst de Mount Keira Loop en dan 12 lokale rondjes op het Wollongong City Circuit)

Belangrijkste passages: 1 keer Mount Keira en 12 keer Mount Pleasant

Iedereen verwachtte dat de Australische federatie in Wollongong, aan de oostkust van Australië zo’n honderd kilometer ten zuiden van Sydney , een parcours zou uittekenen op maat van sprinter Caleb Ewan. Niets bleek minder waar te zijn. Er wacht een rit van 267 kilometer met maar liefst 3.945 hoogtemeters. Dat zijn er zo’n 1.500 meer dan vorig jaar in Leuven en is meteen ook de reden waarom heel wat sprinters (moesten) thuisblijven.

Mount Keira: de echte start

De start wordt gegeven in Helensburgh, op een steenworp van Sydney. Via de kustlijn en de prestigieuze Sea Cliff Bridge gaat het richting Wollongong, waar de renners eerst de Mount Keira Loop rijden. Zoals de naam het zegt, wacht daarin (na 42 kilometer koers) de beklimming van Mount Keira: een col van negen kilometer door het regenwoud aan meer dan 5% gemiddeld, maar met steilste stukken tot 15% en ook een lastige afdaling. De zwaarste beklimming van de dag, maar zo vroeg in de koers wellicht enkel doorslaggevend voor de lange vlucht, hier kan de koers écht beginnen.

De Mount Keira Loop 

Mount Pleasant: de Australische Berendries

Daarna wacht hen nog twaalf keer het plaatselijke rondje van 17,1 km: het Wollongong City Circuit. Daarin is de beklimming van Mount Pleasant cruciaal. Deze helling is één kilometer aan 7% gemiddeld en met een piek van 14% procent en doet meteen denken aan “onze” Berendries uit de Ronde van Vlaanderen (1 km aan 7% en 11% maximaal). Volgens Van Aert dus echt iets voor ons Belgen, waarbij vooral de hectisch sprint naar de klim zelf het kaf van het koren zal doen scheiden.

Van de top van Mount Pleasant tot de finish is het nog acht kilometer. Eerst is er de erg snelle afdaling, waar snelheden tot 100 kilometer per uur wel gehaald zullen worden, om dan langs de kust richting finish af te stevenen met enkel nog een knikje dat net zwaar genoeg is om een laatste keer te herlanceren of te demarreren.

Het Wollongong City Circuit 

396 bochten: nerveuze accordeon

Zoals eerder gezegd blijft het afwachten hoe er gekoerst zal worden (krijgen we een verre aanval, wordt er afwachtend gereden,...?), de grootste hindernis op de plaatselijk rondje door het stadscentrum is misschien wel het bochtendwerk. 33 bochten per rondje. Dat betekent 396 keer (33x12) afremmen en weer optrekken. Conclusie: een ganse dag een nerveus gedoe met een peloton dat constant als een accordeon in en uit elkaar zal worden getrokken en wellicht pas zal breken in de laatste ronden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ideaal voor klassieke renners”

“Qua lastigheidsgraad krijgen we een parcours zoals in Leuven: ideaal voor klassieke renners dus”, liet de Australische koersdirecteur Scott Sunderland noteren. “De aanloop van veertig kilometer langs de kust zal sowieso schitterende beelden opleveren. Mount Keira ligt weliswaar vroeg in de wedstrijd, maar de pure sprinters kunnen hier al overboord worden gegooid.”

“Net voor Mount Pleasant ligt een technisch gedeelte met veel bochten en versmallingen”, zegt Sunderland. “De klim zelf is een brede straat rechtdoor, waarbij het steilste stuk op het einde volgt. Meteen nadien volgt een snelle afdaling over brede wegen richting de kust om dan na nog drie vlakke kilometers rechtdoor de aankomstlijn te bereiken. De klassieke coureurs zullen van dit parcours houden.”

Logisch dat mannen als Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar, Michael Matthews en titelverdediger Julian Alaphilippe naar voren worden geschoven als dé te kloppen mannen, want zij beschikken ook nog over een sterke eindsprint. Al blijft het afwachten hoe de Fransman herstelt van zijn zware val in de Vuelta.

Hetzelfde parcours voor de vrouwen

De dag voordien rijden de Elite Vrouwen hun WK al op hetzelfde parcours, met één keer de Mount Keira Loop en zes keer het Wollongong City Circuit. Goed voor 164.3km en 2.433 hoogtemeters.

Meer over WK Wielrennen

Aangeboden door onze partners