een verbeurdverklaring van in totaal 55.310 euro ophoesten. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Auto’s vielen te hard op, dus levert Genkse cocaïnedealer pakketjes met fiets

Genk -

Een Genkenaar (24) krijgt 3 jaar cel voor zijn handeltje in cocaïne in de wijk waar hij woonde. Hij smokkelde ook hasj binnen in de gevangenis van Hasselt voor een bevriende gedetineerde.

Shauni Deferm

Het dossier werd opgestart na twee tips over de cocaïnehandel van de 24-jarige man in een Genkse wijk. De eerste tip ging over de Mercedes en BMW van zijn moeder en zus waarmee de dealer in eerste instantie zijn pakketjes rondbracht. De tweede tip kwam van een vrouw die genoeg had van het druggebruik van haar echtgenoot. Zij verklaarde dat haar man zijn cocaïne kocht bij de twintiger.

Op basis van die informatie werd er op 6 augustus 2021 een observatie uitgevoerd waarbij er om 19 uur vastgesteld werd hoe de twintiger een pakketje uitwisselde en cash geld in de plaats kreeg. “In oktober veranderde hij zijn modus operandi en liet hij de auto’s waarmee hij eerst rondreed thuis. Toen nam hij gewoon zijn fiets om de wijk rond te rijden”, aldus de aanklager. De man startte zijn handeltje al vanaf 2019 op.

82 afnemers

Uit telefonieonderzoek bleek dat de man twee oproepnummers gebruikte. De tap die op de telefoonnummers uitgevoerd werd, leverde volgens de aanklager ook voldoende bewijsmateriaal op. “Hij had minstens 82 verschillende contactpersonen die elk minstens een keer per week cocaïne bij hem kochten. Het ging telkens om hoeveelheden tussen een halve en vijf gram”, zo sprak het OM.

De twintiger handelde voornamelijk alleen, maar af en toe liet hij zijn klanten ook tot bij hem brengen via een 46-jarige Turkse vriend. De veertiger bracht hem in contact met afnemers in ruil voor commissie op de verkopen. Een van de afnemers herkende zowel de twintiger als de veertiger tijdens een fotoconfrontatie.

Uitgehold kaartspel

De 24-jarige dealer gaf toe dat hij drugs aan de man bracht, maar minimaliseerde de feiten tijdens zijn verhoor door de Tongerse rechter. “Ik heb wel eens een klein beetje verkocht, ja…”, gaf hij schoorvoetend toe. “Een klein beetje veel, zeker”, zo klonk het antwoord van de rechter. “Het gaat om enkele honderden grammen per week. Ik noem u een grote dealer.”

De twintiger werd verder ook gelinkt aan een gevangene waarvoor hij een deal van 1 kilogram cocaïne moest regelen. “Hij zou ook hasj en marihuana hebben binnengesmokkeld in de gevangenis toen hij zijn kameraad ging bezoeken”, verklaarder de procureur. Zowel de twintiger als de gevangene ontkennen deze beschuldigingen, maar tijdens een zoeking in de cel vonden agenten de 2 gram hasj in een uitgehold kaartspel.

3 jaar cel

De twintiger is niet aan zijn proefstuk toe en werd eerder al veroordeeld tot 30 maanden voor soortgelijke feiten. Dinsdagochtend kreeg hij opnieuw een celstraf opgelegd. Dit keer moet hij voor drie jaar naar de gevangenis. Verder moet hij ook een geldboete van 16.000 euro en een verbeurdverklaring van in totaal 55.310 euro ophoesten.

De gevangene waarvoor hij een extra deal moest sluiten kreeg zes maanden cel en een geldboete van 8.000 euro. De handlanger die enkele afnemers ronselde moet voor achttien maanden naar de gevangenis en kreeg eveneens een geldboete van 8.000 euro.

De aangetroffen drugs - waaronder 2 gram hasj, 15 gram cannabis en 100 gram cocaïne – en twee precisieweegschalen werden verbeurd verklaard.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio