©  Belga

Lege winkelrekken bij Makro door onzekerheid over voortbestaan

Bij winkelketen Makro Cash & Carry Belgium zijn er lege rekken door de onzekerheid over het voortbestaan van de keten. Begin deze maand kondigde de directie aan dat ze voor het bedrijf bescherming tegen schuldeisers wilde aanvragen, via de procedure van gerechtelijke reorganisatie. Maar de rechtbank heeft nog steeds geen uitspraak gedaan en dus kiezen heel wat leveranciers het zekere voor het onzekere en leveren ze niet meer.

tgBron: BELGA

“Vooral bij verse voedingswaren, waar de rekken dagelijks aangevuld worden, zijn er veel producten niet meer beschikbaar”, zegt vakbondsafgevaardigde Johan Van Loon (ACV Puls) maandag.

CEO Vincent Nolf bevestigt de leveringsproblemen maar wijst er maandag op dat de grootste tekorten -bij groenten en fruit- intussen opgelost zijn. 

De lege rekken zijn bijzonder vervelend voor het personeel én voor de klanten. Afgelopen weekend bleef onder meer de Makro van Machelen hierdoor gesloten, zegt Van Loon. Maar maandag zijn alle winkels weer open, bevestigen zowel de vakbondsman als de CEO. 

Klanten dreigen echter af te haken en hierdoor zou de winkelketen nog meer in de problemen komen, vreest de vakbondsman. “Hoe langer de situatie aansleept, hoe slechter”. Dit vormt ook een bedreiging voor de financieel gezonde onderdelen van Makro, zoals horecagroothandel Metro. “Ook daar zijn er lege rekken, terwijl men speciaal naar Metro komt voor verse producten.”

De vakbondsman hoopt dat de ondernemingsrechtbank van Antwerpen snel duidelijkheid zal scheppen en bescherming tegen schuldeisers zal toekennen. “Normaal zou ze uiterlijk deze week een beslissing moeten nemen”, verwacht hij. Als er wordt ingegaan op het verzoek tot gerechtelijke reorganisatie, wordt er een gerechtsmandataris aangewezen die de volgende stappen voor de overdracht van activiteiten zal beheren. De procedure zou ongeveer 4 tot 6 maanden duren.

Ook de CEO verwacht dat er snel duidelijkheid komt. “Het is nog kwestie van enkele dagen”, zegt hij maandag. Hij wijst er nog op dat het gaat om een continuïteitsprocedure, waarbij de winkelketen gewoon openblijft. “Maar zolang er geen duidelijkheid is, heb ik begrip voor de zorgen bij het personeel en bij sommige van onze leveranciers”.

Makro Cash & Carry Belgium telt 17 winkels: 11 van Metro en zes van Makro. Er werken in totaal zo’n 2.000 mensen.

Meer over economie

Aangeboden door onze partners