©  EPA-EFE

Thierry Neuville gaat als leider slotdag Rally van Griekenland in: “Ik verwacht geen teamorders”

Na afloop van de derde wedstrijddag van de Rally van Griekenland rijdt Thierry Neuville (Hyundai i20 N Rally1) aan de leiding. Onze landgenoot heeft 34,2 seconden voorsprong op eerste achtervolger en teamgenoot Ott Tänak (Hyundai i20 N Rally1). Dani Sordo (Hyundai i20 N Rally1) is derde op 42,9 seconden. Sébastien Loeb (Ford Puma Rally1), leider op vrijdagavond, moest opgeven met een elektronisch probleem.

Bron: BELGA

Met bijna 150 km aan competitieve ritten op zaterdag was dit op papier de zwaarste wedstrijddag van de rally. Na afloop van de 33,2 km lange openingsrit van de dag bleef het klassement ongewijzigd. Pas in de nasleep van die rit werd de impact van het ruwe parcours duidelijk. Eerste slachtoffer was Sébastien Loeb die op weg naar de finish zijn wagen liet uitbollen. Even verderop zette hij zijn Puma met een elektronisch probleem aan de kant. Loeb reed dit jaar vier rally’s voor Ford en pakte in alle vier de wedstrijden de leiding. In de Monte Carlo bezorgde hij Ford de zege maar in de drie andere wedstrijden moest hij telkens opgeven: twee keer door pech en één keer door een fout. Loeb gaat op zondag niet meer van start. Een andere opgever bij Ford M-Sport is Jourdan Serderidis (Ford Puma Rally1). De in België wonende Griek ondervond problemen met het hybridesysteem van zijn Ford. Ook hem zien we op zondag niet terug.

In de tweede rit van de dag reed Pierre-Louis Loubet (Ford Puma Rally1) lek en botste WK-leider Kalle Rovanperä (Toyota Yaris Rally1) tegen een boom. Neuville bleef gespaard van technische problemen, won twee ritten en pakte de leiding.

Ook tijdens de tweede doortocht tijdens de 33,2 km lange rit van Pyrgos reed Neuville de snelste tijd waardoor hij zijn voorsprong verder uitdiepte. Opmerkelijk was dat zowel Neuville als zijn teamgenoten geen interviews gaven en verkozen om meteen verder te rijden om zo het materiaal een beetje te laten afkoelen en oververhitting trachten te voorkomen. Zaterdagnamiddag klom het kwik vlotjes tot ongeveer 35 graden.

Esapekka Lappi (Toyota Yaris Rally1) was de enige Toyota-rijder die vooraan nog meestreed voor de zege, tot ook hij met een technisch probleem moest afrekenen, en ruim dertien minuten en een podiumplaats verloor. Het zorgde ervoor dat alle drie de Hyundai’s van Neuville, Tänak en Sordo - in die volgorde - de top drie innamen. In de laatste rit triomfeerde Tänak voor de tweede keer zaterdag. Hyundai was oppermachtig en won alle zes de klassementsritten van de dag. (Lees verder onder de foto)

 ©  EPA-EFE

Thierry Neuville sluit de dag af als leider maar zal hij deze rally ook winnen? Behalve drie ritten op zondag loeren de teamorders om de hoek. Het wordt interessant om volgen hoe de teamleiding van Hyundai Motorsport met de huidige stand zal omgaan. Rovanperä kan in de powerstage maximaal 5 punten scoren. Ott Tänak is de enige die de Fin nog van de wereldtitel kan houden. De Est won de twee vorige wedstrijden en kan met een nieuwe zege in Griekenland de kloof voor de derde opeenvolgende keer flink verkleinen. In het verleden profiteerde Neuville meermaals van teamorders. Dit weekend zou hij wel eens aan de andere kant kunnen staan en zou het best kunnen dat Tänak de zege cadeau krijgt. In dat geval wordt het wereldkampioenschap met nog drie rally’s te rijden opnieuw spannend, ook al zal de kloof tussen Rovanperä en Tänak nog aanzienlijk zijn.

Neuville: “Ik verwacht geen teamorders”

Op zondag worden er nog drie ritten gereden en kunnen rijders en teams in de afsluitende powerstage nog extra punten scoren. De Rally van Griekenland eindigt zondagnamiddag.

Thierry Neuville sluit de derde wedstrijddag af als leider. Onze landgenoot won op zaterdag drie klassementsritten. “Ik ben tevreden over mijn dag. De snelheid was goed. Ik moest alleen verstandig zien om te gaan met mijn banden. Tijdens de eerste rit van zaterdagnamiddag had ik iets te veel van mijn banden geëist. Nadien deed er zich een probleem aan de wagen voor maar we zijn er toch geraakt”, zei Neuville.

De Oostkantonner gaf geen details over die problemen maar naar alle waarschijnlijkheid hadden die te maken met de hoge temperaturen. “Ik heb nog niet met mijn teamgenoten kunnen spreken. Ik weet wel dat mijn probleem iets ernstiger was dan dat van mijn collega’s. In de laatste rit heb ik nog wat tijd verloren omdat mijn banden toen volledig op waren.”

Andrea Adamo, voormalig teammanager van Hyundai Motorsport, stond bekend om zijn tactische spelletjes en durfde al eens in te grijpen door teamorders uit te vaardigen. Julien Moncet, de huidige teammanager van Hyundai Motorsport, is niet zo’n emotioneel persoon. Toch wordt het interessant om te kijken wat er zal gebeuren zondag. “Ik verwacht niet dat er een vraag komt. Het doel van het team is de top drie te behouden”, reageerde Neuville rustig. Ott Tänak verwacht niet dat Neuville hem voor zou laten. “Ik denk van niet. Dat zou te veel gevraagd zijn”, aldus de Est. (Lees verder onder de foto)

 ©  EPA-EFE

In 2009 werd Sébastien Loeb wereldkampioen met één punt voorsprong op Mikko Hirvonen. Halfweg dat seizoen eindigde Hirvonen in de Rally van Sardinië net achter zijn teamgenoot en winnaar van de rally Jari-Matti Latvala. Het team besloot geen teamorders uit te vaardigen waardoor Hirvonen twee punten minder scoorde dan Latvala. Vervolgens won Hirvonen vier rally’s op rij en kwam hij in de eindafrekening net te kort.

Tänak is evenzeer aan een geweldige remonte bezig. Voor de start van de Rally van Finland was het verschil tussen Rovanperä en Tänak 98 punten. Na twee zeges in Finland en Ieper verkleinde Tänak de kloof tot 74 punten. Als Tänak morgen de rally zou winnen, dan pitst hij daar nog eens 25 punten van af en verkleint hij de kloof tot 49 punten. De powerstage is daarbij nog niet meegeteld. De huidige situatie in ogenschouw genomen en in de wetenschap dat er nog 90 punten te verdienen zijn in het WK, wordt het uitkijken hoe men bij Hyundai Motorsport met deze situatie zal omgaan.

Meer over Thierry Neuville

Aangeboden door onze partners