Zonhovenaar riskeert zes jaar voor verkrachting nichtje

Hasselt -

Het openbaar ministerie heeft vrijdag in Hasselt zes jaar cel gevorderd tegen een Zonhovenaar voor de verkrachting van zijn nichtje. De feiten zouden plaatsgevonden hebben tussen haar 12de en 16de. De veertiger gaat voor de vrijspraak en spreekt over het hebben van seks nadat ze 16 jaar oud was.

Geert Houben

Het slachtoffer maakte een uiterst moeilijk jeugd mee met seksueel misbruik toen ze zes jaar oud was door een ander persoon. Ze lag in de knoop met haarzelf. Het meisje vond in haar aangetrouwde oom een vertrouwenspersoon en ging samen met zijn vrouw meerdere keren op vakantie. Zij keek op naar haar oom die ook in een bandje speelde. Volgens het parket kwam er een flinke haar in de boter toen ze 12 jaar was. “Hij nam haar mee naar zijn bureel en vergreep zich aan haar. Vanaf toen greep de betichte elke kans die hij zag. Zij schat dat ze 30 tot 40 keer seks hebben gehad. De beklaagde had het over ‘hun geheimpje’. Beklaagde heeft miniem schuldinzicht en legt de verantwoordelijkheid zelfs bij het slachtoffer. Ik vorder zes jaar cel en zie geen reden voor uitstel.” Advocate Christine Mussche nam het op voor het meisje en haar ouders. “Zij zou dus het initiatief genomen hebben door hem poedelnaakt te verrassen in het huis van haar tante? Geloven, wie kan. Het verhaal van de betichte houdt op geen enkele wijze stand. Hij switcht van de ene naar de andere verklaring.” Mussche vroeg om een deskundige aan te stellen om de schade bij het meisje te begroten.

“Te eenvoudig onderzoek”

Het was in 2015 dat het meisje naar het vertrouwenscentrum voor kindermishandeling trok om vier jaar later klacht in te dienen. “In heel het dossier zit maar een verklaring van haar”, zuchtte Bert Partoens, advocaat van de beklaagde. “Later is ze nooit niet meer ondervraagd. Zelfs niet na de verklaringen van mijn cliënt. Dit onderzoek is veel te eenvoudig gevoerd en dat voor zulke vermeende feiten.” Partoens wees op de psychiatrische geschiedenis van het meisje. “Op basis waarvan kunnen wij uitsluiten dat dit geen invloed had op het neerleggen van een klacht? Een motief? Zij zegt tegen haar vriendjes dat ze zo het psychiatrische beeld dat men over haar heeft, hoopt te corrigeren.” Zijn cliënt gaf toe dat hij seks had met het meisje na haar 16de. “Maar daar wordt hij niet voor vervolgd. Ik vraag de vrijspraak.” Vonnis op 7 oktober.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio