© BELGA

Anderlecht boekt meteen zege in eerste poulewedstrijd Conference League dankzij Fabio Silva: “Hiervoor leeft een spits”

Anderlecht heeft zijn eerste echte date in Europa sinds 2018 niet verknoeid. In de eerste poulematch van de Conference League tegen Silkeborg begon het moeizaam, maar een strafschop van Fabio Silva zorgde toch voor winst. Hij was de verlosser, terwijl invallers Yari Verschaeren en alweer Julien Duranville (16) de gamechangers waren. Geeft dit ook een boost in de competitie?

Jürgen Geril en Milan Augustijns

Als Fabio Silva nog een aanbidster zoekt, papt hij best eens aan met Silke Borg. De Portugese spits deed de Deense ijskoningin toch even zwijmelen. Na zijn penaltygoal trok hij zijn shirt uit, waarna hij zijn gespierde bast toonde. Me Tarzan, You Silke. Hij kreeg er geel voor.  We maken er uiteraard een gimmick van, maar tegen het Deense Silkeborg was de spits wel dé verlosser. Silva Salvator. “Dit is waarvoor een aanvaller leeft”, grijnsde de goalgetter. “Ik werk hard, loop, win duels. Dan breken de emoties los bij een doelpunt en dat is wel een gele kaart waard.”

Maagdelijke helft

Anderlecht had na vier jaar aanmodderen nog eens een echte rendez-vous in Europa. Plaats van afspraak: de poules van de Conference League, voor het eerst sinds 2018. Tegenover Silkeborg wilde Anderlecht zich goed presenteren met Vertonghen, Diawara en Ashimeru aan de start. Ervaring genoeg, maar het werd een maagdelijke eerste helft. Hoge verwachtingen, maar er gebeurde werkelijk niets. Het was niet beter dan de slechte generale repetities van de voorbije weken. Anderlecht durfde simpelweg niet op zijn doel afgaan. Het leek het scoren wel verleerd. “We hadden niet genoeg vertrouwen”, analyseerde coach Felice Mazzu. “Mogelijk door de tegenvallende resultaten van de voorbije weken.”

 ©  EPA-EFE

Hadden we hier vier jaar op gewacht? Het publiek dat dit flauwe schouwspel bekeek, floot meermaals. Waar ging dit heen? Anouar Aït El Hadj kreeg nog eens een kans, maar bakte er weinig van. Fabio Silva was wel moedig, maar stond op een eiland. “Het is soms frustrerend als die passes niet komen, maar ik bleef knokken.”

Silkeborg – of zeggen we Silke Borg? – liet zich ook niet zomaar inpakken. Dit was bijlange niet de knapste deerne van Denemarken – pas vierde in het klassement – maar hoewel het team afwachtend speelde, kwam het soms venijnig uit de hoek met afstandsschoten. Als Anderlecht nog iets moois van de avond wilde maken, moest het veel beter draaien. Mazzu greep in en zette eerst Verschaeren en daarna de 16-jarige Julien Duranville in de ploeg. Plots was er meer lef en een goal van Verschaeren werd onterecht afgekeurd voor offside. “Er was meer intensiteit”, vervolgde Mazzu. “Met Yari was er ook een betere offensieve connectie.” De nummer tien was de afgelopen weken weggezakt, maar even bankzitten schudde hem wakker.

Debast Rode Duivel?

Al was ook de invalbeurt van Julien Duranville opnieuw opmerkelijk. Nadat hij afgelopen weekend scoorde tegen OHL, dwong de 16-jarige spurtbom nu de strafschop af. “Zijn snelheid is een wapen”, ging Mazzu verder. “Als de tegenstander afgemat is, kan Julien toeslaan. Hij speelde als tweede spits omdat dat bij de U23 zijn favoriete positie is.”

Duranville is ambitieus en hoopt weldra op een basisplek. Meer nog, hij droomt van het WK in Qatar. Is dat niet overmoedig? “Er is niets fouts met ambitieus zijn”, gaf Mazzu mee. “Duranville toont voorlopig dat er een goeie kop op zijn schouders staat. Al moet hij ook beseffen dat er nog moeilijke momenten gaan komen. Dan zullen we hem ook steunen.”

Na de 1 op 9 in de competitie haalde Anderlecht toch opgelucht adem. Ook in de Jupiler Pro League moet nu zondag een zege volgen tegen Westerlo. “Het doet deugd”, stelde Mazzu nog. “Maar intern was de groepssfeer altijd goed en sereen.” Silva vulde aan: “Dit is mooi voor de fans, maar ook voor de coach. Ik weet hoe hard er getraind wordt.”

In de gietende regen dansten de spelers met de supporters. Na de bast van Silva kregen ze die andere Debast voor zich. Zeno Debast was weer een uitblinker. Hij zit in de voorselectie van de Rode Duivels en meer dan Duranville maakt deze tiener kans op een selectie. “Ik hoop dat Zeno opgeroepen wordt”, besloot Mazzu. “Hij verdient dat voor zijn inzet en nederigheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer