Lewis Hamilton liep in dit incident motorschade op. ©  AFP

Max Verstappen krijgt vijf strafplaatsen in Monza, Lewis Hamilton moet achteraan starten

Max Verstappen wordt zondag in Monza vijf plaatsen achteruit gezet. Dat meldt ‘De Telegraaf’. Eerder raakte bekend dat Lewis Hamilton helemaal achteraan moet starten. De Brit neemt een nieuwe motor in gebruik, omdat die van Spa niet inzetbaar is door zijn crash.

Marc Cornelissen

Monza is net als Francorchamps een circuit waarop inhalen relatief gemakkelijk kan. Daarom kiezen veel rijders dit circuit uit om een extra motor in gebruik te nemen, bovenop de drie die volgens het reglement toegelaten zijn. In Spa viel dat goed uit voor Max Verstappen, want ondanks een start vanop P14 kon hij de race winnen.

Veel rijders die in de GP van België geen nieuwe krachtbron in dienst namen, doen dat dit weekend in Monza. Dat wordt onder meer verwacht van Carlos Sainz en Sergio Perez. Mercedes heeft inmiddels al bevestigd dat het ook het geval is voor Lewis Hamilton. Hij had in Spa een botsing met Fernando Alonso en werd daarbij hoog in de lucht geslingerd. Bij de landing ging er een kracht van 45G door de Mercedesmotor en het team onderzoekt nog wat de interne schade is. In afwachting wordt motor 4 in gebruik genomen, waarvoor de Brit dus een gridstraf incasseert.

Ook Verstappen

Vrijdag kwam ‘De Telegraaf’ aan de weet dat ook Max Verstappen niet ontsnapt in Monza. Hij vervangt niet de hele power unit, maar alleen de verbrandingsmotor (ICE of internal combustion engine). De hybride onderdelen zal hij niet vernieuwen, waardoor de strafplaatsen beperkt blijft tot vijf. Als hij zaterdag de snelste tijd pakt in de kwalificaties, vertrekt Verstappen dus vanop P6. Zo lijkt de weg open te liggen voor Ferraririjder Charles Leclerc om de pole te versieren.  (mc)

LEES OOK. Hamiltonfans sturen haatberichten naar Hannah Schmitz, de hoofdstrateeg van Verstappen

Aangeboden door onze partners