Marieke Dilles geeft les en workshops, staat in het theater en nu ook op de set van Thuis: “Ik wil altijd verschillende dingen combineren.” © Frederik Beyens

Marieke Dilles, vanaf vanavond te zien in ‘Thuis’: “Eén seizoen, en dan zien we wel”

Haar naam was al meermaals gevallen, maar pas vanavond wandelt de charmante Vicky voor het eerst Thuis binnen. Daarmee laat de Antwerpse actrice Marieke Dilles (35) zich voor het eerst inlijven voor een soapserie. “Tot nu toe had ik altijd bedankt voor zo’n rol, waarop je om de haverklap aangesproken wordt. Maar met het ouder worden is de angst wat verdwenen.”

Tom Vets

Lang geleden had Marieke Dilles een hoofdrol in De Smaak van De Keyser, en als inspecteur Eva Meyer drukte ze ook haar stempel op de politiereeks Vermist. Recenter zag je haar aan het werk als slechterik in Flikken Maastricht. Nu ze in de huid kruipt van Vicky Van Aert, heeft ze voor het eerst een langlopende rol in een soap. “Ik was gecharmeerd door het personage, omdat het een figuur is zoals ik ze nog niet had gespeeld.”

Hoewel de kijker haar nu pas te zien krijgt, kreeg het personage een behoorlijke ‘background story’. “Oorspronkelijk had Vicky een zorgeloos leven en was ze avontuurlijk ingesteld”, legt de actrice uit. “Ze werd verliefd op een man met wie ze niet veel later kinderen kreeg. Ondanks haar jonge leeftijd besloot ze daar voluit voor te gaan. Maar dan belandde haar man in de gevangenis wegens moord. Daardoor moest ze knokken om zich staande te houden. Ze heeft niet gestudeerd en werkt in een supermarkt. Ze is al jaren aan het ploeteren om rond te komen en haar kinderen eten te geven. Door de financiële perikelen en het sociale isolement is elke dag voor haar een uitdaging.”

Volwassen zoon

Marieke beseft dat ze nog nooit een rol gespeeld heeft waarop ze zo vaak zal aangesproken worden. “Precies om die reden had ik tot nu toe altijd bedankt voor rollen in telenovelles en soaps. Maar met het ouder worden is die angst wat verdwenen.”

Met haar tv-zoon Bram Spooren: “Het is ook de eerste keer dat ik als actrice een zoon van die leeftijd heb.” ©  VRT

Het is trouwens niet de eerste keer dat Marieke in Thuis opduikt. “Ik was amper 20 jaar en studeerde nog toen ik één draaidag had op het toenmalige notariskantoor van Peter Vlerick. In die scènes met Geert Hunaerts deed ook Lien Van de Kelder mee. Maar eerlijk: veel weet ik er niet meer van.”

Aangezien Vicky al zeer jong mama werd, is haar zoon Ilias (Bram Spooren) al bijna volwassen. “Het is ook de eerste keer dat ik als actrice een zoon van die leeftijd heb. Het was niet evident om me in te beelden hoe dat is. Maar dat is dan de uitdaging als actrice natuurlijk.”

Snelcursus

Vicky heeft heel wat familiebanden met andere personages. “Maar als actrice had ik die banden niet met de acteurs. Daar had ik het in het begin moeilijk mee. Ik kon niet zomaar uit mijn mouw schudden hoe mijn personage omgaat met haar familie. Dat was tijdens de eerste opnamedagen een zoektocht.”

Ook een nieuw gegeven voor de actrice: het snelle tempo op de set van een soap. “Behalve die ene draaidag in 2007 had ik nooit meer op een set met multicam (waarbij een scène met meerdere camera’s vanuit diverse standpunten gefilmd wordt, nvdr)gestaan. In series heb ik altijd op locatie gespeeld, nooit in een studio. Een soap-scène moet er in ongeveer een half uur opstaan, terwijl ik het gewoon was om veel takes te doen.”

 ©  VRT

Een snelcursus Thuis bleek ook aan de orde. “Zoals elke Vlaming had ik ooit wel eens enkele scènes gezien bij het zappen. Maar ik heb Thuis nooit gevolgd. Je moet me geen verhaallijnen vragen. Ik kende enkele personages van naam, dat was het zowat. Gelukkig was er het internet om me uit de nood te helpen, en ook de acteurs hebben me bijgepraat. Vorige week zat ik op de trein met Wim Stevens, die Tom speelt, en dat was ook een verhelderend gesprek.”

De actrice heeft zich geëngageerd voor één seizoen. “En dan zien we wel. Ik hou graag alle opties open. Ook vanuit de productie wil men wellicht eerst zien hoe het publiek reageert.”

Intussen heeft de actrice het ook druk met andere dingen. “Volgende week begin ik weer met lesgeven op het conservatorium in Antwerpen. Ik heb nog een kleine theatertour op het programma staan en ik geef workshops, onder meer over communicatietechnieken. Ik wil altijd verschillende dingen combineren.”

Thuis, Een, ma-vr om 20.10u

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer