De film ‘Tori et Lokita’ handelt over twee minderjarige migranten uit Afrika die in Luik zijn beland.  ©  Cineart

Je hart moet al van steen zijn om niet van ‘Tori et Lokita’ van de broers Dardenne te houden

De beste films van Luc en Jean-Pierre Dardenne (La Promesse, L’Enfant, Le Jeune Ahmed) worden gekenmerkt door een rechtlijnig verhaal zonder een gram vet, een sterk moment dat je helemaal op sleeptouw neemt en een spanning die te vergelijken is met die van een huiverfilm. Zo’n prent is Tori et Lokita.

Joely Mbundu (Lokita) met Charlotte De Bruyne in ‘Tori et Lokita’. ©  Cineart

De film handelt over twee minderjarige migranten uit Afrika die in Luik zijn beland. Tienermeisje Lokita (de Brusselse Joely Mbundu) wil voor haar en haar ‘broertje’ Tori zo snel mogelijk een verblijfsvergunning verkrijgen en geld vinden om een appartementje te kopen. Maar ze wordt langs alle kanten gedwongen om het weinige geld, dat zij en Tori verdienen als drugskoeriers, af te geven. Hun precaire situatie dwingt Lokita om een enorm risico te nemen binnen een brutaal crimineel milieu.

Tori et Lokita heeft de look van een documentaire, maar voelt zoals het vorige Dardenne-drama Le Jeune Ahmed aan als een thriller. Daarnaast heeft de film wat weg van een modern Hans en Grietje-sprookje, maar dan een waarin alles kan gebeuren en waarbij de toeschouwers niet gespaard worden.

©  Cineart

Ondanks het harde thema zou Tori et Lokita wel eens kunnen uitgroeien tot de meest populaire film van de Dardennes. Je moet al een hart van steen hebben om niet van die kinderen te houden. (cc)

‘Tori et Lokita’ speelt nu in de bioscoopzalen.

Meer over Filmrecensies

Aangeboden door onze partners