De Canadese politie is nog steeds op zoek naar de verdachten van de dodelijke steekpartij © Reuters

Slachtoffers steekpartij Canada raken bekend: vrouw die wilde helpen, 14-jarige jongen en gescheiden moeder

Meer en meer details raken bekend over de slachtoffers van de steekpartijen in en rond het Canadese James Smith Cree Nation. Het gaat onder meer om een gescheiden moeder van twee kinderen, haar nieuwe vriend en een 77-jarige weduwnaar. Een van de twee daders is intussen dood teruggevonden, de andere is nog op de vlucht.

Thierry Goeman en Guy Stevens

In de provincie Saskatchewan in Canada zijn zondag bij verschillende steekpartijen in het reservaat James Smith Cree Nation 10 doden gevallen, 18 anderen raakten gewond. De verdachten zijn twee broers: Damien Sanderson (31) en Myles Sanderson (30). Zij vluchtten na het bloedbad. Een van hen werd ondertussen dood teruggevonden, de andere is nog op de vlucht.

Waarom de twee verdachten zo ongenadig hebben toegeslagen, is nog niet duidelijk. Volgens de politie zijn sommige slachtoffers willekeurig gekozen, maar anderen lijken doelbewust te zijn aangevallen en neergestoken met een mes. De politie weigert voorlopig te speculeren over het motief, maar chef Bobby Cameron van de Federatie van Soevereine Inheemse Naties suggereerde dat ze drugsgerelateerd zouden kunnen zijn. In het reservaat waar de steekpartijen gebeurden, wonen veel mensen van de inheemse gemeenschap. Zeker 9 van hen kwamen om het leven.

Intussen wordt ook steeds meer bekend over de slachtoffers die de broers gemaakt hebben. Een van hen is Lana Head, moeder van twee dochters. Zij had enkele uren voordien nog op Facebook gepost dat ze “zo veel goede herinneringen heeft om te koesteren”, maar werd doodgestoken in James Smith Cree Nation.

Volgens haar ex-man Michael Brett Burns, met wie ze nog een goed contact had, was er drugs en alcohol in het spel: “Het is erg om te zien hoe drugs en alcohol vele levens kunnen verwoesten. Ik ben enorm geraakt door haar dood”, zegt hij. Ook tal vrienden en familieleden reageerden al op sociale media. “Op deze manier had ze de wereld niet mogen verlaten”, schrijft een jeugdvriendin bijvoorbeeld. Head had twee dochters uit haar huwelijk met Burns. De vrouw was gescheiden maar had wel een nieuwe vriend. Ook hij is overleden.

Earl Burns Sr is een oorlogsveteraan. Hij was buschauffeur voor de leefgemeenschap, bevestigde zijn nichtje op sociale media, en stond altijd voor iedereen klaar om te helpen. Waarom net hij werd aangevallen, begrijpt niemand. Burns zou de nieuwe vriend van Lana Head geweest zijn, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Ook Wes Petterson (77), een vriendelijke weduwnaar volgens buren, werd neergestoken in zijn woning in Weldon. “Iemand die geen vlieg kwaad deed”, zeggen kennissen. De meerderjarige kleinzoon van de man woonde in hetzelfde huis. Hij hield zich schuil in de kelder en belde vandaar de hulpdiensten. Maar voor Petterson kon geen hulp meer baten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij de steekpartijen verloren Ivor en Darryl Burns dan weer hun zus; de 62-jarige Gloria Burns. Zij zou gereageerd hebben op een noodoproep van mensen in haar buurt, en werd daar om het leven gebracht. Ook een bevriend iemand en een jongen van 14 jaar, wellicht de mensen die ze wilde helpen, werden op dezelfde plaats neergestoken en overleefden het niet, zo zeggen de broers van de vrouw. “Ze is gestorven zoals ze leefde: ze was mensen aan het helpen.”

(lees verder onder de foto’s)

 ©  REUTERS

Darryl Burns toont de foto van zijn vermoorde zus. ©  REUTERS

Dertien locaties

Commissaris Rhonda Blackmore zei op een persconferentie dat er doden en gewonden werden gevonden op dertien locaties in de James Smith Cree Nation en in het dorp Weldon, ten noordoosten van Saskatoon. De achttien gewonden zijn naar ziekenhuizen in Prince Albert, Nipawin en Melfort gebracht, een aantal wordt nog geopereerd en zou er zeer erg aan toe zijn. De politie sluit niet uit dat de dodentol nog zal stijgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In James Smith Cree Nation, een inheemse gemeenschap met ongeveer 2.500 inwoners, is de noodtoestand van kracht. “Verlaat geen veilige locatie. Wees voorzichtig met het toelaten van anderen in uw woning”, waarschuwde de Saskatchewan Royal Canadian Mounted Police (RCMP) mensen in het hele gebied. Er zijn tal van controleposten ingericht en chauffeurs worden verzocht geen lifters op te pikken.

Meer over Canada

Aangeboden door onze partners