Rocco Cagliostro van het gelijknamige restaurant in Genk deelt zijn recept voor heerlijk deeg voor de perfecte pizza.© Luc Daelemans

Wereldpizzadag: zo maak je zelf de Lekkerste Pizza van Limburg zoals pizzaiolo Rocco Cagliostro

Laat je oven al maar voorverwarmen, want op donderdag 9 februari is het Wereldpizzadag. Na meerdere internationale prijzen was Genkenaar Rocco Cagliostro in 2022 de dubbele winnaar van de Lekkerste Pizza van Limburg. Hij deelt zijn recept voor heerlijk deeg voor de perfecte pizza.

Lisa-Marie Sleypen

Dit artikel verscheen voor het eerst in september 2022

Deeg voor 4 personen: we maken 4 deegbollen van 250 gram: 1 deegbol per persoon die dan 1 pizza wordt

Ingrediënten

• 1 kg bloem van een Italiaans merk type 00. “Bij de bloem moet je kijken naar de w-waarde op de verpakking. Die kan variëren van 180 tot 400”, legt Rocco Cagliostro uit. “Hoe lager de w-waarde, hoe minder water je moet gebruiken en andersom. Bij een w-waarde van 400 moet je bijvoorbeeld 60 cl water gebruiken.”

• 55 à 60 cl water, afhankelijk van de w-waarde van de bloem

• 2 à 3 gram verse gist

• 25 à 30 gram zout afhankelijk of je graag gezouten voeding eet of niet

• 1 à 1,5 cl extra vierge olijfolie

© Luc Daelemans

Zo ga je aan de slag

• Gebruik een deegmenger. “Als je geen deegmenger in huis hebt, kan je ook werken met een grote kom en dezelfde werkwijze toepassen”, geeft Cagliostro nog mee. “Op je aanrecht lukt ook als je een kuiltje in het deeg maakt, maar dan hangt alles wel onder de bloem. Dat is minder handig”, knipoogt de Genkse pizzabakker. “Let wel op: in filmpjes op internet zie je soms dat mensen een ei bij het deeg doen, maar dat mag absoluut niet.”

• Voeg eerst het water toe, vervolgens de gist en meng daarna tot de gist volledig is opgelost. Voeg daarna 500 gram bloem toe. Laat de deegmenger dat 2 tot 3 minuten kneden. Vervolgens kan je het zout en de andere helft van de bloem toevoegen. Dat moet opnieuw 2 tot 3 minuten gekneed worden en dan kan je de olijfolie toevoegen.

• Laat vervolgens het deeg een half uur rusten. Maak er daarna 4 bollen van 250 gram van. Doe er vershoudfolie over en zet het deeg een nachtje in de koelkast (12-18 uur).

• Drie uur voor gebruik mag je het deeg uit de koelkast halen. Een deegbol is dan goed voor een pizza van ongeveer 30 cm diameter.

© Luc Daelemans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer