© rr

Eerste slachtoffers steekpartij Canada bekend: gescheiden moeder, haar nieuwe vriend en een 77-jarige weduwnaar

Terwijl de klopjacht op de twee verdachten van de moordpartijen in Canada volop bezig is, raakt ook steeds meer bekend over de identiteit van de slachtoffers bekend. Het gaat om een gescheiden moeder van twee kinderen, haar nieuwe vriend en een 77-jarige weduwnaar.

Thierry Goeman

In de provincie Saskatchewan in Canada zijn zondag bij verschillende steekpartijen 10 doden gevallen, 15 anderen raakten gewond. De verdachten, Damien Sanderson (31) en Myles Sanderson (30), zijn na het bloedbad gevlucht en worden gezocht.

Waarom de twee verdachten zo ongenadig hebben toegeslagen, is nog niet duidelijk. Volgens de politie zijn sommige slachtoffers willekeurig gekozen, maar anderen lijken doelbewust te zijn aangevallen en neergestoken met een mes.

De politie weigert voorlopig te speculeren over het motief achter de aanval, maar chef Bobby Cameron van de Federatie van Soevereine Inheemse Naties suggereerde dat ze drugsgerelateerd zouden kunnen zijn.

Een van de slachtoffers is Lana Head, moeder van twee dochters en ook al oma. Samen met haar nieuwe partner zou ze zijn doodgestoken zijn in de James Smith Cree Nation, een natuurreservaat.

Volgens haar ex-man Michael Brett Burns was er drugs en alcohol in het spel: “Het is erg om te zien hoe drugs en alcohol vele levens kunnen verwoesten. Ik ben enorm geraakt door haar dood”, zegt hij. Head had twee dochters uit haar huwelijk met Burns.

Ook Wes Petterson (77), een vriendelijke weduwnaar volgens buren, werd neergestoken in zijn woning in Weldon. “Iemand die geen vlieg kwaad deed”, zeggen kennissen. De meerderjarige kleinzoon van de man woonde in hetzelfde huis. Hij hield zich schuil in de kelder en belde vandaar de hulpdiensten. Maar voor Petterson kon geen hulp meer baten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Commissaris Rhonda Blackmore zei op een persconferentie dat er doden en gewonden werden gevonden op dertien locaties in de James Smith Cree Nation en in het dorp Weldon, ten noordoosten van Saskatoon. De vijftien gewonden zijn naar ziekenhuizen in Prince Albert, Nipawin en Melfort gebracht, een aantal wordt nog geopereerd en zou er zeer erg aan toe zijn. De politie sluit niet uit dat de dodentol nog zal stijgen.

De jacht op de 31-jarige Damien Sanderson en de 30-jarige Myles Sanderson is nog atijd volop aan de gang.

In James Smith Cree Nation, een inheemse gemeenschap met ongeveer 2.500 inwoners, is de noodtoestand van kracht. “Verlaat geen veilige locatie. Wees voorzichtig met het toelaten van anderen in uw woning”, waarschuwde de Saskatchewan Royal Canadian Mounted Police (RCMP) mensen in het hele gebied. Er zijn tal van controleposten ingericht en chauffeurs worden verzocht geen lifters op te pikken.

De politie heeft ook een oproep gelanceerd naar de verdachten zelf om zich zo snel mogelijk aan te geven bij de politie.

Meer over Canada

Aangeboden door onze partners