Tien doden bij verschillende steekpartijen in Canada, politie zoekt twee verdachten

In de provincie Saskatchewan in Canada zijn zondag bij verschillende steekpartijen 10 doden gevallen, 15 anderen raakten gewond. De politie gaat ervan uit dat sommige slachtoffers bewust werden gekozen, terwijl anderen willekeurig werden aangevallen. Twee verdachten werden geïdentificeerd maar nog niet opgepakt. Er wordt een klopjacht gehouden.

Bron: CTV, belga
  • Politie voert klopjacht uit op Damien Sanderson (31) en Myles Sanderson (30)
  • Bij verschillende steekpartijen werden 10 mensen gedood, minstens 15 anderen raakten gewond
  • Politie vraagt inwoners van provincie Saskatchewan en naburige provincies om voorzichtig te zijn

De 31-jarige Damien Sanderson en de 30-jarige Myles Sanderson worden ervan verdacht in zeker dertien dorpen slachtoffers te hebben gemaakt, onder meer in James Smith Cree Nation en Weldon. De eerste melding van een steekpartij kwam rond 5.40 uur zondagochtend (lokale tijd) bij de politie binnen. Er volgden al snel meer meldingen en zo’n anderhalf uur later werd een waarschuwing uitgegeven voor de provincie Saskatchewan en de aangrenzende provincies Alberta en Manitoba.

Volgens de politie werden in een periode van 6 uur op 13 verschillende plaatsen slachtoffers gemeld. Veel van hen waren gewond, en minstens 15 werden naar het ziekenhuis gebracht. Meerdere van die gewonden zijn volgens de hulpdiensten in kritieke toestand en vechten in het ziekenhuis voor hun leven. De politie sluit niet uit dat er meer gewonden zijn, en dat die zelf naar het ziekenhuis zijn gegaan. Er zijn ook 10 doden te betreuren.

(lees verder onder de foto)

 ©  AP

Volgens de politie zijn sommige slachtoffers willekeurig gekozen, maar anderen lijken doelbewust te zijn aangevallen. Over een mogelijk motief voor de moorden is nog niks bekendgemaakt.

“Gewapend en gevaarlijk”

Inwoners wordt gevraagd binnen te blijven, wie op de weg is wordt aangeraden geen lifters mee te nemen. De twee verdachten worden beschouwd als “gewapend en gevaarlijk” en zouden rondrijden in een zwarte Nissan Rogue met een nummerplaat uit de provincie Saskawetchan. Het zoekgebied voor de politie, de provincies Alberta, Saskatchewan en Manitoba, is bij elkaar zo groot als half Europa.

(lees verder onder de foto)

 ©  REUTERS

“We zetten alle middelen in die we voorhanden hebben in dit onderzoek””, zei assistent-commissaris Rhonda Blackmore. “Laat me duidelijk zijn: we zoeken nog naar de twee verdachten en vragen alle mensen van onze en naburige provincies om voorzichtig te zijn.”

Blackmore richtte zich op een persconferentie ook tot de twee verdachten. “Als Damien en Myles luisteren of deze informatie krijgen, zou ik hen graag vragen om zich aan te melden bij de politie. Onze gedachten zijn bij de vele slachtoffers en bij hun familie, vrienden en gemeenschappen. Het is vreselijk dat zoiets gebeurt in onze provincie. Dit is een vreselijke gebeurtenis, en mogelijk de ergste die we gezien hebben in de laatste jaren.”

Trudeau: “Gruwelijk”

De Canadese premier Justin Trudeau heeft de verschillende steekpartijen waarbij tien doden vielen op Twitter omschreven als “gruwelijk en verontrustend”.

”Mijn gedachten zijn bij de personen die iemand dierbaar hebben verloren en degenen die gewond geraakten”, aldus nog Trudeau.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De politie zoekt naar twee verdachten van de steekpartijen in Saskatchewan ©  via REUTERS

Meer over Canada

Aangeboden door onze partners