©  AFP

VS kondigen mogelijke verkoop wapens aan Taiwan aan, China dreigt met tegenmaatregelen

De Verenigde Staten hebben vrijdag aangekondigd mogelijk wapens ter waarde van 1,1 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) aan Taiwan te gaan verkopen. Het gaat volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie om onder meer zestig anti-scheepsraketten en honderd luchtdoelraketten. De koop is nog niet rond maar China eist alvast dat de verkoop geannuleerd wordt.

ltoBron: BELGA

Onderdeel van het pakket is een radarsysteem ter waarde van 665 miljoen dollar dat Taiwan moet helpen om inkomende raketten tijdig te lokaliseren. Als de koop doorgaat is het volgens persbureau Bloomberg de eerste keer in bijna twee jaar tijd dat zoveel wapens van de VS naar Taiwan gaan.

Hoewel de wapenleveringen Taiwan volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geen nieuwe militaire mogelijkheden bieden, kunnen ze de spanningen met Peking wel verder vergroten. Sinds het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan vorige maand heeft China verschillende militaire activiteiten uitgevoerd rondom de eilandstaat.

China heeft eerder deze week gezegd “fel tegen de verkoop van Amerikaanse wapens aan de Chinese regio Taiwan” te zijn. Het Amerikaanse Congres moet nog akkoord gaan met de verkoop van de wapens. Maar China heeft vrijdag met “tegenmaatregelen” gedreigd als de Verenigde Staten niet afzien van een nieuwe verkoop van wapens aan Taiwan. Dat heeft een woordvoerder van de Chinese ambassade in Washington te kennen gegeven. “China zal resoluut legitieme en noodzakelijke tegenmaatregelen nemen”, aldus de woordvoerder, Liu Pengyu.

Meer over Verenigde Staten

Aangeboden door onze partners