©  Shutterstock

Opnieuw een Saoedische vrouw veroordeeld tot jarenlange celstraf voor Twitteractiviteit

In Saoedi-Arabië is opnieuw een vrouw veroordeeld tot een jarenlange celstraf voor haar activiteit op Twitter. Nura al-Kahtani werd veroordeeld tot 45 jaar gevangenisstraf, zo meldde de ngo DAWN (Democracy for the Arab World Now) dinsdag op basis van gerechtelijke documenten. De rechter oordeelde dat ze “het sociale weefsel (van het koninkrijk) wilde verscheuren met behulp van het internet” en “de openbare orde schenden met sociale media”, aldus DAWN.

Bron: BELGA

Enkele weken geleden kreeg ook de Saoedische studente Salma al-Shihab een gevangenisstraf van 34 jaar omdat ze met haar tweets “hulp bood” aan politieke opposanten die “de openbare orde wilden verstoren”.

“De recente veroordeling toont hoe de Saoedische autoriteiten zich aangemoedigd voelen om zelfs de mildste kritiek van burgers te bestraffen”, reageert Abdullah Alaudh, chef onderzoek bij DAWN. Volgens Alaudh zou de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) dergelijke “wraakzuchtige en buitensporige straffen” niet toestaan als hij daardoor zou vrezen voor een conflict met de Verenigde Staten en andere westerse regeringen. 

Begin juli heeft de Amerikaanse president Joe Biden kroonprins Mohammed ontmoet in de kuststad Jeddah. Het controversiële bezoek werd gezien als een diplomatieke opsteker voor MBS, die door Amerikaanse inlichtingendiensten verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018 en die na de misdaad deels internationaal werd geïsoleerd.

Meer over Twitter

Aangeboden door onze partners