©  Shutterstock

Amsterdam biedt onderdak aan 1.000 asielzoekers op cruiseschip

Amsterdam gaat zeker duizend asielzoekers tijdelijk opvangen op een cruiseschip in het Westelijk Havengebied. Daartoe heeft het bestuur van de Nederlandse stad dinsdag besloten. Vluchtelingen en asielzoekers kunnen er vanaf 1 oktober voor minimaal een half jaar terecht.

Bron: BELGA

De schepen worden ingezet om het grote tekort aan opvangplekken in Nederland terug te brengen. Aanvankelijk kunnen er in het Westelijk Havengebied duizend mensen terecht, maar mogelijk worden dat er uiteindelijk 1.500. Dit wordt bepaald tijdens twee vooraf bepaalde evaluatiemomenten, zo meldt de gemeente.

“De situatie in Ter Apel is hartverscheurend”, zegt schepen Rutger Groot Wassink. “We moeten het tekort aan opvanglocaties nu met elkaar oplossen zodat vluchtelingen een plek vinden.”  Tegelijkertijd benadrukte hij dat de opvang op het cruiseschip een oplossing is voor de korte termijn. “Het is belangrijk dat het Rijk samen met gemeenten de vastgelopen asielketen hervormt, zodat dit soort noodoplossingen in de toekomst niet meer nodig zijn en mensen op een vaste plek kunnen worden opgevangen.”

Onderdeel van de afspraken over de opvang van asielzoekers is dat Amsteradm maximaal 12 miljoen euro krijgt van de Nederlandse staat om versneld flexwoningen te bouwen. Dit bedrag is bedoeld voor 1.000 woningen, maar in totaal moeten er zo snel mogelijk 2.500 tot 3.000 huizen beschikbaar zijn om de situatie op de overspannen Amsterdamse huizenmarkt te verbeteren.

De Nederlandse staat neemt de kosten van de opvang op het schip voor zich. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat in voor de dagelijkse gang van zaken. De vluchtelingen kunnen onder meer vrijwilligerswerk doen, er zijn programma’s gericht op participatie en er is onderwijs, zorg en dagbesteding.

In Amsterdam worden momenteel 2.100 vluchtelingen en statushouders opgevangen, los van de gevluchte Oekraïners die onderdak hebben in de hoofdstad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer