© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS
Kernuitstap: regering wil in september al eerste concrete akkoorden met Engie
De federale regering wil volgende maand al een reeks meer concrete beslissingen nemen rond de verlenging van de levensduur van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3, om voor het einde van het jaar een definitief akkoord te sluiten met Engie. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) dinsdag verklaard in de Kamer. “Dat is een pittige deadline die ambitieus is, maar de uitdaging waar we voor staan is van dezelfde aard”, zei de minister.
Minister Van der Straeten en premier Alexander De Croo waren in de bevoegde Kamercommissie uitgenodigd om tekst en uitleg te geven bij het princiepsakkoord over de verlenging van de twee jongste kerncentrales, goed voor 2 GW. Die gaat in vanaf november 2026. Het is de bedoeling eind dit jaar een bindend akkoord te sluiten. Dat moet dan nog langs de Europese Commissie passeren.
Met het oog op die levensduurverlenging zal een nieuwe vennootschap het levenslicht zien - een zogenaamd Special Purpose Vehicle - waarin Engie en de overheid elk voor de helft zullen participeren. Het is niet uitgesloten dat op termijn andere private actoren daarin kunnen meestappen.
Overheid krijgt mee controle
Nog een afspraak in het princiepsakkoord, dat Belga kon inkijken, houdt in dat de overheid geen exploitant wordt van de kerncentrales. De kosten van de ontmanteling van de kerncentrales, het beheer van de splijtstoffen en van het radioactief afval zijn voor rekening van Engie. De kosten voor het beheer van het afval en de gebruikte splijtstof zullen na studie finaal vastgelegd worden, waarbij dan gesprekken zullen starten rond een cap en risicopremie.
Premier De Croo benadrukte dat het een goede oplossing voor ons land is. De beslissing om te onderhandelen over de levensduurverlenging werd finaal genomen door de Russische oorlog in Oekraïne en de explosie van de energieprijzen, die de maanden voordien al door het dak waren gegaan. “Energie is een essentieel element geworden van veiligheid en onveiligheid op het Europees continent, en een element van zwakheid dat genadeloos wordt geëxploiteerd. Dit is de eerste keer dat de overheid mee controle krijgt”, aldus De Croo.
Van der Straeten wees erop dat Engie in het verleden meer dan eens had laten horen dat de centrales langer openhouden onhaalbaar zou zijn. “We hebben verschillende keren een neen gekregen, terwijl er nu bereidheid en een kader is om te onderhandelen.”
Bij verschillende partijen in de Kamer rezen toch vragen over de prijs van de berging van het afval, zowel bij de oppositie als binnen de meerderheid. Nog maar enkele maanden geleden keurde de Kamer immers een wetsontwerp goed dat moet verzekeren dat niet de burger, maar de uitbater van de kerncentrales opdraait voor de kosten van hun ontmanteling en van het beheer van het kernafval volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’.
Hoofdpunten
Waarom dromen nuttig zijn en we ze ons soms glashelder kunnen herinneren
Hoelang slaapt de Limburger? Waarom slapen vrouwen slechter? En heeft een dutje zin?
Sluiswachter Maggy (58): “Werken in ploegensysteem haalde mijn slaapritme overhoop”
VIDEO. Help! Ik kan maar niet in slaap vallen: onze slaapexperte weet raad
Beste van Plus
Lees meer
Politie waarschuwt voor “pakketfraude”: neem geen pakketjes aan van onbekende, want nadien volgt onaangename verrassing
Werknemersstatuut voor ruim 600 onthaalouders definitief verankerd
Kind & Gezin merkt dat minder ouders kinderen laten vaccineren
Aantal klachten over energieleveranciers sterk gedaald