© ZOO Antwerpen

Schattige beelden tonen pasgeboren leeuwenwelpjes in Zoo Antwerpen: “Net op de verjaardag van papa Nestor”

In de Antwerpse Zoo wierp leeuwin Tasa maandagochtend drie welpjes. De diertjes zijn gezond en moeten nu een tijdje in alle rust bij de mama blijven.

Terwijl haar vorige drie welpen Whisker, Waka en Winta 14 maanden oud zijn, vergroot de leeuwentroep nu opnieuw met drie nieuwe jongen. Op de camerabeelden konden de verzorgers zien hoe Tasa vlot beviel en al onmiddellijk de jongen mooi aflikte en hen liet drinken. De welpen worden blind en hulpeloos geboren. Ze blijven enkele dagen dicht bij de moeder binnen en worden daarna in de troep geïntroduceerd.

Deze tweede worp van leeuwin Tasa met mannetje Nestor past helemaal in het kweekprogramma voor deze kritiek bedreigde diersoort waaraan ZOO Antwerpen succesvol deelneemt. De genen van zowel vader Nestor, moeder Tasa als van de nakomelingen zijn belangrijk voor het voortbestaan van de West- en Centraal-Afrikaanse leeuw die lijdt onder jacht, stroperij, biotoopverlies en vergiftiging. Het internationale ZOO-stamboek groeit aan met de volgende belangrijke generaties.

Naar andere zoo

Nog voor de eerste welpen Whisker, Waka en Winta één jaar werden, was moeder Tasa weer krols en paarde ze met mannetje Nestor, net als in de natuur. Drie maanden of zo’n 110 dagen later, zijn de kleintjes al volgroeid in de buik en is het tijd voor hun geboorte. “Toeval wil dat dat net op de geboortedag van vader Nestor gebeurde”, vertelt verzorger Anke. Leeuwen werpen 1 tot 6 jongen. Deze worp bestaat opnieuw uit drie welpen en ook deze keer ging het super vlot voor Tasa, zoals te zien is op de videobeelden van de kraamkamer.

De hele leeuwentroep zal algauw samenleven, weliswaar voor een beperkte tijd. “We verwachten dat we hen al snel buiten bij elkaar kunnen introduceren. De eerste nakomelingen van Nestor en Tasa, dochters Waka en Winta en zoon Whisker, zullen binnen enkele maanden een plaats in een andere zoo krijgen. Geslachtsrijpe mannetjesleeuwen ambiëren het leiderschap over de troep, wat hier tot conflicten met vader Nestor zou leiden. De vrouwtjes Waka en Winta mogen met hun belangrijke genen een nieuwe tak aan het stamboek laten groeien door zelf welpen te krijgen”, vertelt curator Sarah.

Speelse familie

Dit nieuwe, jonge leven gaat ongetwijfeld extra dynamiek op de berg brengen in ZOO Antwerpen. De interacties tussen de speelse kleintjes onderling en hun oudere zussen en broer, onder het toeziend oog van moeder Tasa, garanderen ongetwijfeld vele bijzondere momenten.

In ZOO Antwerpen krijgen alle dieren geboren in 2022 een naam beginnend met de letter X. “Op de leeftijd van twee maanden worden de jongen gevaccineerd tegen de kattenziekte en krijgen ze een chip van dokter Francis. Dan weten we ook definitief hun geslacht en kunnen we op zoek naar drie leuke, Afrikaanse namen. Met die X wordt dat wel geen gemakkelijke”, voorspelt verzorger Bart. “We gaan onze favorieten uitkiezen en het publiek mee laten kiezen via onze sociale media.”

 ph

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer