Selectie WK wielrennen bekendgemaakt: geen plaats voor Teuns, wel voor Hermans

Grote afwezige in de WK-selectie die bondscoach Sven Vanthourenhout zonet bekend maakte, is Dylan Teuns, die in het Australische Wollongong nochtans een pittig parcours vindt dat hem moet liggen. Teuns won dit seizoen de Waalse Pijl en een rit in de Ronde van Romandië. Zijn niet-selectie mag gerust een verrassing genoemd worden, al kon u dat vanmorgen al in onze krant lezen.

Wim Vos en Hugo Coorevits

De selectie voor de WK-wegrit in Wollongong (25 september) bestaat uit kopmannen Wout van Aert en Remco Evenepoel, met in steun Jasper Stuyven, Nathan Van Hooydonck, Quinten Hermans, Yves Lampaert (die op 18 september ook de tijdrit rijdt), Stan Dewulf en Pieter Serry.

De voornaamste afvaller is Dylan Teuns, winnaar van de Waalse Pijl en een etappe in de Ronde van Romandië. Het parcours zit hem nochtans gegoten.

“Je maakt keuzes en we hebben nog veel fantastische renners die niet tot deze acht behoren”, zei bondscoach Vanthrourenhout. “We hebben een ploeg gemaakt in functie van Remco en Wout en die zo goed mogelijk onderbouwd, zonder Teuns. We hebben hem ook niet op de reservelijst gezet. Iemand als Teuns is ofwel bij de lijst van acht, ofwel is hij er niet bij. Met zijn kwaliteiten hoort hij niet thuis op een reservelijst. Natuurlijk is het niet leuk om een renner als Dylan teleur te stellen. We hebben erover gesproken, maar dat zijn niet meteen de makkelijkste gesprekken.”

Op de reservelijst prijken Jasper Philipsen, Greg Van Avermaet, Louis Vervaeke en Dries Van Gestel. “Jasper Philipsen is eerste reserve”, aldus Vanthourenhout. “Ik heb het met hem doorgesproken. Aangezien het een WK met 4.400 hoogtemeters is, wordt het moeilijker voor hem. Maar als er iets gebeurt met Van Aert is hij zijn vervanger.”

Pieter Serry stapte met Covid uit de Vuelta, maar staat toch bij de acht namen. “Maar zijn symptomen vallen mee. Het wordt goed opgevolgd, ook door onze artsen en aangezien de ziektesymptomen niet erg zijn, blijft hij op de lijst staan. Als we een reserve oproepen, dan zullen we rekening houden met welk type renner eventueel uitvalt.”

Dries Devenyns wil, zoals geweten, niet tégen zijn vriend en dagelijkse kopman Julian Alaphilippe rijden. Lotto-Soudal gaf aan dat het zijn renners niet op het WK wilde om ze te kunnen inzetten in de strijd om UCI-punten om degradatie uit de WorldTour te ontlopen.

Opvallende namen die eveneens naast een selectie grijpen: Oliver Naesen, Xandro Meurisse, Jan Bakelants en Laurens De Plus.

Bij de dames is Lotte Kopecky het kopstuk. Zij krijgt Valerie Demey, Julie De Wilde, Justine Ghekiere, Jesse Vandenbulcke en Julie Van De Velde in steun.

Bij de beloften ontbreken Arnaud De Lie (Lotto-Soudal) en Cian Uijtdebroeks.

Alle selecties

TIJDRIJDEN:

Dames junioren: Febe JOORIS, Xaydée VAN SINAEY. Geen reserve.

Heren junioren: Duarte MARIVOET SCHOLIERS, Jens VERBRUGGHE. Reserve: Vlad VAN MECHELEN.

Heren U23: Alec SEGAERT, Lennert VAN EETVELT. Geen reserve.

Dames elite: Lotte KOPECKY, Julie VAN DE VELDE. Geen reserve.

Heren elite: Remco EVENEPOEL, Yves LAMPAERT. Geen reserve.

Mixed Team Relay: dames elite: Valerie DEMEY, Julie DE WILDE, Jesse VANDENBULCKE. Heren elite: Quinten HERMANS, Pieter SERRY, Nathan VAN HOOYDONCK.

SELECTIES WEGRITTEN:

Dames junioren: Febe JOORIS, Jade LINTHOUDT, Fleur MOORS, Xaydée VAN SINAEY.

Reserves (in alfabetische volgorde): Lore DE SCHEPPER – Julia GRÉGOIRE – Lani WITTEVRONGEL.

Heren junioren: Duarte MARIVOET SCHOLIERS, Maxence PLACE, Sente SENTJENS, Vlad VAN MECHELEN, Jens VERBRUGGHE. Reserves (in alfabetische volgorde): Aaron DOCKX – Niels DRIESEN – Victor HANNES

Heren U23: Jenno BERCKMOES, Vito BRAET, Dries DE POOTER, Alec SEGAERT, Fabio VAN DEN BOSSCHE, Lennert VAN EETVELT. Reserves (in alfabetische volgorde): Gil GELDERS – Luca VAN BOVEN – Warre VANGHELUWE.

Dames elite: Valerie DEMEY, Julie DE WILDE, Justine GHEKIERE, Lotte KOPECKY, Jesse VANDENBULCKE, Julie VAN DE VELDE. Geen reserve.

Heren elite: Stan DEWULF, Remco EVENEPOEL, Quinten HERMANS, Yves LAMPAERT, Pieter SERRY, Jasper STUYVEN, Wout VAN AERT en Nathan VAN HOOYDONCK. Reserves (in alfabetische volgorde): Jasper PHILIPSEN – Greg VAN AVERMAET – Dries VAN GESTEL – Louis VERVAEKE.

Meer over WK Wielrennen

Aangeboden door onze partners