©  photo Marc Van Hecke

Sven Vanthourenhout maakt vandaag WK-selectie bekend: wordt Dylan Teuns het kind van de rekening?

Vanmiddag maakt nationale coach Sven Vanthourenhout de acht namen bekend die op zondag 25 september in Wollongong deelnemen aan het WK op de weg. Dat Wout van Aert en Remco Evenepoel als kopmannen worden aangeduid, is ondertussen geen nieuws meer. Dat Dylan Teuns het kind van de rekening dreigt te worden, is voor de buitenwereld wel een verrassing.

Hugo Coorevits

In tegenstelling tot vorig jaar in Leuven – toen het allemaal voor Wout van Aert was – pakt België met twee kopmannen uit in Australië. Remco Evenepoel is de aanvaller met dienst, Wout van Aert de afwerker als een spurt met een klein groepje over de regenboogtrui beslist. Rest dan nog de zes andere namen die in functie van die twee zullen rijden op het best wel pittige parcours, met in de lokale ronden telkens de Mount Pleasant – een klim van 1.100 meter lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7 procent.

Een eerste bindende voorwaarde voor Vanthourenhout was dat de tijdritrenners uit de kern van acht komen. Omdat Wout van Aert vorige winter al aangaf dat hij dit keer de tijdrit niet zou rijden, werd Yves Lampaert – proloogwinnaar in de Tour en tweede op het BK in Gavere – als zekerheid aan de selectie toegevoegd.

Een ander beperkende factor was dat John Lelangue de bond vroeg om geen renners van Lotto-Soudal te selecteren. De ploegmanager ziet jongens als Campenaerts, Wellens en De Lie liever in andere koersen UCI-punten pakken om het behoud in de World Tour te bewerkstelligen.

Tiesj Benoot was dan weer een zekerheid... tot voor zijn zware val. Dylan Teuns – er vorig jaar ook bij – leek op dit parcours de perfecte vervanger voor Benoot, maar links en rechts hoorden we dat de winnaar van de Waalse Pijl en een etappe in de Ronde van Romandië niet perfect past in het plan met Van Aert en Evenepoel.

Remco Evenepoel en Wout van Aert zijn al zeker van een WK-ticket. ©  BELGA

Zekerheden

Lijken ons wel zeker van een selectie: Jasper Stuyven, de man die vorig jaar de kamer deelde met Wout van Aert, en Nathan Van Hooydonck, al enkele jaren de rechterhand is van de Herentalsenaar. Ook Quinten Hermans zou erbij zijn. De Limburger van Intermarché - Wanty Gobert werd tweede in Luik-Bastenaken-Luik en won de koninginnenrit in de Baloise Belgium Tour.

Voor de twee resterende plaatsjes liggen wat namen in de balans. Stan Dewulf wordt gefluisterd als een potentiële WK-ganger. Pieter Serry leek een kanshebber op een parcours dat ergens het midden houdt tussen de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik, maar de vraag is hoe het nu verder moet na zijn positieve coronatest die hem uit de Vuelta haalde. Louis Vervaeke is een alternatief. Net als Oliver Naesen, Xandro Meurisse, Jan Bakelants en Laurens De Plus. Van Greg Van Avermaet is geen sprake, ook al is hij momenteel beter aan het rijden. En Dries Devenyns gaf aan dat hij, gezien zijn nauwe band met de Franse wereldkampioen Julian Alaphilippe, liever niet werd opgesteld.

Vandaag krijgen we op de hoofdzetel van Belgian Cycling in Tubeke uitsluitsel .

Bij de vrouwen is Lotte Kopecky het kopstuk. De beloften trekken zonder Arnaud De Lie én Cian Uijtdebroeks naar Down Under, waar de wereldkampioenschappen op zondag 18 september beginnen met de tijdrit voor vrouwen.

Meer over Wout van Aert

Aangeboden door onze partners