Tom Pidcock mag droom van drievoudige wereldtitel opbergen: Nino Schurter wint voor de tiende keer WK mountainbike

Tom Pidcock mag zijn droom om tegelijkertijd wereldkampioen in het veld, op de weg en in het mountainbiken te worden, opbergen. De jonge Brit moest op het WK mountainbike zijn meerdere erkennen in Nino Schurter. De Zwitser werd in Les Gets al voor de tiende keer in zijn carrière wereldkampioen.

Sam VarewyckBron: belga

Al snel na de start bleek dat zes renners elkaar zouden bekampen in de strijd om het eremetaal. Na een half uur wedstrijd ontstond een klein groepje met Jordan Sarrou, veelvoudig wereldkampioen Nino Schurter, David Valero Serrano, Luca Braidot en favoriet Tom Pidcock. De Brit won vorig jaar het Europees kampioenschap en verscheen ook in Les Gets met torenhoge ambities aan de start. De Froidmont reed in een groepje op één minuut van de koplopers en hield goed stand rond de vijftiende positie. Jens Schuermans fietste in een groepje op twee minuten van de leiders, terwijl Daan Soete al snel drie minuten achterstand opliep.

Pidcock keek aanvankelijk de kat uit de boom, maar nam halverwege de wedstrijd een eerste keer de leiding. De olympische kampioen voerde het tempo stillaan op, al kon hij zijn collega’s niet snel op achterstand rijden. Het verschil tussen de eerste zes bedroeg na veertig minuten minder dan tien seconden.

In de vierde van zeven ronden voerde de Spanjaard Serrano de druk op. Onder meer na zijn inspanningen moest de Fransman Jordan Sarrou een gaatje laten. Schurter was de volgende renner die het tempo probeerde op te drijven. Door zijn actie moesten Pidcock en Braidot een gaatje laten, de Brit leek zijn eerdere actie te bekopen. Op zes kilometer van de finish reed een duo op kop van de wedstrijd, Pidcock volgde toen al op net geen twintig seconden en kwam zelfs licht ten val door een stuurfout.

Tiende wereldtitel

In de laatste meters nam Schurter afstand van de Spanjaard. De Zwitser reed zo naar zijn tiende wereldtitel. In 2009, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 en 2021 mocht hij ook al de regenboogtrui aantrekken. Serrano reed 9 seconden later over de finish. Braidot finishte op 29 seconden. Een duidelijk teleurgestelde Pidcock werd vierde op 1 minuut en 29 seconden.

Pierre de Froidmont kwam in het tweede deel sterk opzetten en ging nog van de 17e naar de 12e plaats. Hij finishte 3 minuten en 23 seconden na Schurter. Jens Schuermans werd 23e op 5:05, Daan Soete 43e op 7:26.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer