Guido Wauters (maar ook zijn vader Marcel) knuffelt met de leeuwen. Een omgang met dieren waar dierentuindierenarts Theo Martens niet achter stond. ©  RR

PODCAST. De ontsnapte bavianen: “Het krantenartikel leek wel op een stripverhaal van Jommeke”

In de vierde aflevering van ‘De Zoo van Zwartberg’ zetten ontsnapte bavianen het centrum van Genk en omstreken op zijn kop. Dierenarts Theo Martens vertelt over zijn bijzondere tijd in de Limburgse dierentuin en over hoe hij meewerkte aan de Franse kaskraker L’Ours.

LVDK

Schrijver Jef Habex kan zich het nieuws van 13 augustus 1987 nog haarscherp herinneren. “Twee ontsnapte bavianen zetten Genk op stelten”, kopte de krant die dag. De rest van het stuk lijkt wel op een strip van Jommeke: “Zoals we in onze dinsdagkrant al meldden, ontsnapten vorige week vrijdag drie bavianen uit de Zoo van Zwartberg. Eentje kon vrijwel onmiddellijk weer gevat worden maar de andere twee – moeder Xandra en haar zoontje Pipo – dartelen nog steeds op vrije voetjes rond.” Of: “Zoals het apen past, zorgde het tweetal dagelijks voor enkele opgemerkte streken. Zo werden ze gezien boven op het dak van een rijdende auto of hangend aan de reling van een brug over de autosnelweg.”

BELUISTER OOK DEEL 1. Het verhaal achter de legendarische Zoo van Zwartberg: het begon met een leeuw op café

Volgens Jef duurde het weken voor de apen weer gevangen konden worden. “In de podcast vertel ik waar ze allemaal werden gespot en hoe ze konden overleven.”

BELUISTER OOK DEEL 2. Familie van door beren verscheurde verzorger: “Ik mocht zijn lichaam niet zien”

Podcastmakers Lien Vande Kerkhof en Kato Poelmans maken ook kennis met Theo Martens, de vaste dierenarts van de Limburgse zoo. “Blijkbaar waren enkele beren uit Zwartberg ooit echte filmsterren”, zegt Lien. “Ze speelden mee in L’Ours, een kaskraker van de Franse topregisseur Jean-Jacques Annaud. Wie meer wil weten over de opnames moet zeker naar de verhalen van Theo en Guido luisteren.”

BELUISTER OOK DEEL 3. Het maandenlange vleestekort in de Zoo van Zwartberg: “We deden alsof we onze eigen dieren moesten afmaken”

Beluister nu gratis de derde aflevering van De Zoo van Zwartberg: scan de QR-code, surf naar hbvl.be/podcast, of volg ons op je favoriete streamingplatform: Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts, Pocket Casts, Podcast Addict, Castbox, ...

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio