© Marc Verachtert

Sterrenchefs gebruiken deze plant graag in de keuken en vogels worden er dronken van: zo bijzonder is de duindoorn

Ze vielen u aan onze Belgische kust zeker op: de struiken met een massa oranje bessen dicht op de takken. Het is duindoorn. Sterrenchefs gebruiken ze graag in hun keuken. Bessen die in de duinen blijven liggen en vergisten, kunnen vogels wel eens dronken voeren.

Marc Verachtert

Duindoorn is een absoluut sterke plant die de met zand en zout beladen zeewind trotseert en zelfs na weken zonder regen er nog steeds fris bijstaat, zelfs in duinenzand. Ze helpt het zand op de plaats te houden en creëert volop schuil- en nestgelegenheid voor vogels want is, zoals haar naam laat vermoeden, flink gedoornd.

Geen tuinplant

De duindoorn (Hippophae rhamnoïdes) is niet echt de meest geschikte tuinplant en dat niet alleen omwille van haar doornen, wel haar neiging om zand vast te houden. Ze stuurt haar wortels ver rondom rond en laat die op alle mogelijke plaatsen zelfs opnieuw uitgroeien tot nieuwe planten.

De bessen van duindoorn zijn erg gewild in de keukens van sterrenchefs die gaan voor smaken van eigen bodem. Ze zijn namelijk veelzijdig te gebruiken en bovendien erg rijk aan vitamine C. Fytotherapie gebruikt ze in supplementen om het geheugen te stimuleren en bij vermageringskuren. Omdat er zo’n overvloed aan bessen is, blijven er heel wat niet geplukt. Tijdens de winter kunnen de suikers die erin zitten, vergisten tot alcohol. Vogels die er dan van eten vallen wel eens dronken op de grond.

Meer over De Groenman

Aangeboden door onze partners

Niet te missen