©  picture alliance / photothek

Na De Croo waarschuwt ook Macron voor harde winter en het einde van “de overvloed”

Na onze premier Alexander De Croo heeft nu ook de Franse president Emmanuel Macron gewaarschuwd voor een moeilijke winter, maar ook voor andere problemen in de toekomst. “Misschien is dit wel het einde van een tijdperk van overvloed.”

gjs

“Vijf tot tien moeilijke winters”: premier Alexander De Croo waarschuwde begin deze week in duidelijke bewoordingen voor moeilijke economische tijden. Niet alleen deze winter, maar ook de komende jaren gaat het moeilijk zijn.

Dat hij niet alleen staat met die mening, bleek al veelvuldig. Nu heeft ook de Franse president Emmanuel Macron gewaarschuwd voor barre tijden die in aantocht zijn. Macron deed dat op de eerste vergadering van zijn regering na de zomervakantie. “Ons land staat op een kantelpunt”, zei hij. “En staat voor een moeilijke winter en een nieuw tijdperk van instabiliteit door klimaatverandering en de invasie van Rusland in Oekraïne.”

Hij sprak heel sombere en waarschuwende woorden. “Dit kan wel eens het einde zijn van een tijdperk van overvloed. Het einde van een tijdperk van overvloedige technologische producten die altijd beschikbaar leken. Het einde van overvloed aan land en water.” Hij bedankte brandweermannen voor hun inzet tijdens de bosbranden en vroeg de Fransen dat er opofferingen nodig zullen zijn. “Geconfronteerd met deze problemen hebben wij een taak, we moeten doen wat nodig is.”

Macron kreeg meteen kritiek van oppositieleden die hem van paniekzaaierij beschuldigden.

Meer over Frankrijk

Aangeboden door onze partners