Nieuwe strategie

Na afschaffen regionaal ochtendblok Radio 2: Limburgse gouverneur roept op tot boycot VRT

De eerste reacties op de nieuwe strategie van Radio 2 zijn hard. Dat de regionale ochtendblokken geschrapt worden, ligt moeilijk. De Limburgse provinciegouverneur Jos Lantmeeters (N-VA) roept zelfs op tot een boycot van de VRT.

Valerie Droeven

“Ik zit op mijn paard”, zegt de Limburgse provinciegouverneur Jos Lantmeeters (N-VA) in een reactie op het nieuws van de regionale ochtendblokken van Radio2 vanaf 2023 zullen vervangen worden door een ochtendshow met Peter Van de Veire. Dat nieuws viel gisteren wat tussen de mazen van het net bij de grote najaarspresentatie van de openbare omroep. ‘Dit kunnen we zeker zo niet laten’, aldus Lantmeeters. “Zelfs als de andere gouverneurs hier niet op reageren, zal ik tegen deze beslissing in gaan. Dit nieuws kunnen we missen als de pest. VRT geeft al zo weinig nieuws over regionale zaken. Als zij dit doorvoeren, zorgen ze ervoor dat de afstand met de bevolking alleen maar groter wordt. Dat kunnen we niet toelaten.” Lantmeeters is van plan om eerst met zijn collega’s van de andere provincies samen te zitten. “Maar we gaan dit ook in het Vlaams Parlement aankaarten. Het is jammer dat de VRT voor haar programma’s vaak informatie en hulp bij de gouverneurs komt halen aan de andere kant niets met ons te maken wil hebben. Het minste wat we kunnen doen is dat boycotten.”

Het schrappen van de provinciale ochtendblokken, die nu tussen 6 en 8 uur lopen, past binnen het transformatieplan van de VRT. Of er jobs verloren gaan door de aan­gepaste programmatie, wil de VRT niet zeggen. Bij het vorige Transformatieplan in 2015 stonden de provincies van Radio 2 ook al onder druk. Maar het plan om die te kortwieken, werd toen afgevoerd na groot politiek protest, onder meer van de provinciegouverneurs. Nu zal het provinciale ochtendblok dus toch verdwijnen. Het regionale avondblok sneuvelde eerder al.

Ook Mediacommissielid Katia Segers (Vooruit) is bezorgd over deze zet van de VRT. “In 2015 wilde de VRT vanwege besparingen ook de regionale radiohuizen in de provincie opdoeken. Die beslissing is toen teruggedraaid. Ik vraag me af of dit nu niet opnieuw een eerste stap is in die richting.”

“VRT blijft inzetten op sterke regionale verankering en verslaggeving; daarvoor zullen onze verslaggevers tot in alle uithoeken aanwezig zijn”, klinkt het bij de VRT bij monde van Bob Vermeir. “Terwijl zij op de baan zijn, maken we het ochtendprogramma met toppresentator Peter Van de Veire vanuit Brussel. Dat is efficiënter De nieuwsbulletins komen zeven keer per dag vanuit de verschillende regio’s.”

Segers is er zich bewust van dat de Vlaamse regering ‘zeer zware besparingen’ op blijft leggen. “Desondanks blijft deze beslissing ronduit onbegrijpelijk. Als de grootste familie van Vlaanderen is nabijheid de het onderscheidende kenmerk van Radio 2. De regionale werking is de bestaansreden van Radio 2. Dit is hetzelfde alsof je Klara zou afschaffen: recht in het hart van de rol die een publieke omroep moet vervullen.” Segers benadrukt nog dat Peter Van de Veire, “een topprofessional is”. “Maar ik vrees dat hij de leegte van het wegvallen van regionaal nieuws niet zal kunnen opvullen.”

Ook Elisabeth Meuleman (Groen), de voorzitter van de Mediacommissie is niet te spreken over de beslissing van de VRT. “De VRT verzekert dat regionaal nieuws blijft belangrijk blijft. De vraag is of dat effectief zo zal zijn? Indien er minder aandacht komt voor objectief en neutraal regionaal nieuws is dat een kwalijke evolutie. Lokaal nieuws is belangrijk voor een democratie. In sommige analyses wordt zelfs de link gemaakt tussen opkomst Altright/Trump en verdwijnen van lokale media.”

Ook de vakbonden van de VRT reageren lauw op de aankondiging over Radio2. “We waren op de hoogte dat de Radio2 getroffen zou worden door het Transformatieplan”, zegt Wies Descheemaeker van ACOD VRT. “De directie heeft ons altijd gezegd dat dat plan onderhandelbaar was. De onderhndelingen zouden in september beginnen. We kunnen alleen maar vaststellen dat de directie een deel van het Transformatieplan al aan het uitvoeren is.” Vermeir: “De betrokken teams zijn enkele uren vooraf persoonlijk ingelicht, zoals we dat altijd doen. De formele onderhandelingen met de vakorganisaties moeten nog starten, pas daarna zullen de beslissingen uitgevoerd worden.”

Descheemaeker wijst ook op de ongebruikelijke timing van de communicatie. Toen Radio2 en VRT het nieuws gisterenavond via de sociale media en hun websites bekend maakten, waren aan de Reyerslaan adverteerders, stakeholders en pers samen om naar een show te kijken, waarmee het najaar van alle VRT-zenders feestelijk werden. De VRT-ceo Frederik Delaplace verscheen daar in een goudkleurige jas op het podium met vuurwerk en dansers om een speech te geven. “Een groot deel van het personeel was al niet opgezet dat net dit tv-najaar voor het eerst met zoveel show aangekondigd zou worden. Terwijl de directie dit voorjaar aankondigde dat 200 jobs bij de VRT door het Transformatieplan op de tocht staan.”

“Tiens, tiens, ik heb vooral lovende collega’s gehoord, zelfs met luid applaus!”, zegt Vermeir. “Zij zien duidelijk dat VRT blaakt van zelfvertrouwen en ambitie om een nog betere publieke omroep te zijn, op maat van de Vlaming. Zo houden we ons relevant.”

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio