©  BELGA

Victor Campenaerts als één blok achter Lotto-Soudal: “Sta honderd procent achter de keuze om niet naar het WK te gaan”

Van alle Lotto-Belgen is Victor Campenaerts (30) wellicht de renner die het meeste aanspraak kan maken op een WK-selectie. Toch heeft hij alle begrip voor de vraag van Lotto om niet naar Australië te gaan.

Wim Vos

“Je moet het zo zien”, zegt Campenaerts. “In België heb je veel goede coureurs met wie je op het WK een ploeg rond Van Aert en Evenepoel kan bouwen. Ben ik een van die renners? Misschien. Maar sowieso zijn er genoeg andere renners die mijn rol in zo’n selectie ook kunnen invullen. Terwijl er weinig andere renners zijn die in diezelfde periode in mijn plaats punten kunnen pakken voor Lotto-Soudal.”

Of het toch niet wringt dat hij in pakweg Lichtervelde of Koolskamp zal rijden terwijl hij evengoed in Australië had kunnen zitten? “Soms moet je keuzes maken in het leven”, nuanceert Campenaerts. “Natuurlijk had ik ook graag het WK gereden. Het is sowieso een eer om voor je land te rijden, ook al zou het altijd in dienst van Evenepoel en Van Aert zijn. Maar op dit moment geven de ploeg en ik voorrang aan die kleinere wedstrijden. Ik kijk daar ook totaal niet op neer. Zoals we vandaag (gisteren, red.) in Zottegem winnen: dat is plezant, onze Belgische sponsors vinden dat tof, we pakken veel punten en het geeft ons nu eenmaal de grootste kans om in de World Tour te blijven. Wat niet alleen belangrijk is voor de ploeg, trouwens. Ik lig nog twee jaar onder contract. Ook ik wil in de World Tour blijven.”

Campenaerts vraagt zich bovendien af wat het alternatief is: “Als we nu in de World Tour blijven, zitten we de volgende twee, drie jaar safe en heb ik opnieuw alle vrijheid om in de nationale selectie te zitten. In het andere geval gaan we ook de volgende drie jaar constant op puntenjacht moeten gaan om elk jaar opnieuw bij de beste niet-World Tour-ploegen te zitten en zo startrecht in de grote wedstrijden af te dwingen. Dan kan ik straks wel in Australië zitten, maar zou ik de volgende drie jaar voor elk WK of voor de Spelen moeten afzeggen. Dat zou nog veel slechter zijn. Daarom: ik sta honderd procent achter deze keuze.”

Nog dit: voor de buitenlandse renners heeft Lotto-Soudal geen probleem met een mogelijke WK-deelname. Van de Australische sprinter Caleb Ewan wordt zelfs gehoopt dat hij een hoofdrol kan spelen en zo op het WK punten kan verzamelen. De andere buitenlanders horen op de Deen Kron na niet tot de tien beste Lotto-renners. Hun puntentotaal telt sowieso niet mee voor de ranking.

Meer over Victor Campenaerts

Aangeboden door onze partners