Gratis telefoonnummer voor klachten over afgelast festival in Bobbejaanland

Test Aankoop lanceert een gratis telefoonnummer waarop iedereen terechtkan met klachten over het inderhaast afgelaste festival 100% Retro. De verguisde organisator Hugo Foets van zijn kant bezweert dat hij alles zal rechtzetten. “Ik ben zelfs al begonnen met terugbetalingen.”

Jesse Van Regenmortel

Ze kregen bij Test Aankoop een lijstje toegestuurd met de vennootschappen van Hugo Foets die al in faling zijn gegaan. De conclusie: geen fraai cv. Het is voor de consumentenorganisatie een extra reden, bovenop de klachten die binnenlopen, om het dossier van 100% Retro kort op te volgen. Ter herinnering: dat festival, georganiseerd door Foets, zou afgelopen zaterdag plaatsvinden in Bobbejaanland, met artiesten als Soulsister, Johnny Logan en 2 Unlimited. Maar vrijdag werd de hele boel op het nippertje geannuleerd. De organisator beloofde wel dat iedereen die een ticket kocht dat terugbetaald kan krijgen. Of kan kiezen voor een voucher, voor de editie van volgend jaar.

Test Aankoop zal nu een 0800-nummer openen, een gratis telefoonnummer waar alle gedupeerden terechtkunnen met hun klachten. Wat zou de consumentenorganisatie de klagers aanraden: centen terugeisen of een ticket voor volgend jaar vragen? “Dat is een moeilijke afweging”, zegt woordvoerder Simon November. “Als iedereen zijn geld terugvraagt, is de kans groot dat de organisator failliet gaat. Vraag je een voucher, en het festival gaat volgend jaar alsnog niet door, dan ben je geen bevoorrechte schuldeiser. Wij kunnen de gedupeerden enkel op hun rechten wijzen.”

Opmerkelijk: Foets biedt ook de mogelijkheid om slechts een gedeelte van het betaalde geld terug te vragen en de rest als gift te schenken aan de festivalorganisator. “Als een soort crowdfunding”, legt hij uit. “Dat is perfect legaal”, reageert November. “Alleen mag je het niet zo voorstellen dat die gift een verplichting zou zijn.”

Goedgelovig

Intussen wordt Foets langs alle kanten verguisd. Als de man die het voormalige managementbureau van Clouseau failliet liet gaan en die ettelijke mislukte festivals organiseerde. Hij wordt “een fantast” en “een dikke nul” genoemd, veelal door anonieme stemmen uit de muziekindustrie. Foets: “Dat komt hard binnen. Maar ik probeer recht te blijven. Ik kan alleen maar zeggen dat ik me niet heb weggestoken en iedereen te woord heb gestaan. En dat ik op dit moment elke reactie begrijp.” Al leeft bij hem wel het gevoel dat zijn nederlagen worden uitvergroot, en zijn verwezenlijkingen niet worden genoemd. Foets wordt liever gezien als de man die een Europese tournee van Julio Iglesias op poten zette, die met Belle Perez naar het Sportpaleis trok, die jarenlang Frans Bauer vertegenwoordigde. “Pas op, die nederlagen zijn er geweest, jammer genoeg. En op dit moment moet ik vooral heel nederig zijn, en niet antwoorden met woorden, maar met daden. Op 20 augustus 2023 zullen we er meer dan ooit staan, de voorbereidingen zijn al begonnen. En ik ben nu al volop bezig met het terugbetalen van de tickets van zij die daarom vragen.”

“Inderdaad, Foets heeft mij een bankafschrift getoond dat moet aantonen dat hij mijn 486 euro heeft teruggestort”, zegt Agnes Tilman, die afgelopen weekend razend reageerde en het geld van haar zes tickets terugeiste. “Maar ik ben dan wel blond, ik ben niet goedgelovig. Ik zal pas gerust zijn als dat geld effectief op mijn rekening verschijnt.”

Meer over Festivals

Aangeboden door onze partners