© René Thewissen

© René Thewissen

© René Thewissen

© René Thewissen

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

85 jaar geleden overleed pastoor Pieter Paul Rubens

Lanaken -

Veldwezelt had ook zijn Pieter Paul Rubens. Niet de bekende schilder, maar de priester-dichter die drie jaar pastoor was van de Sint-Lambertusparochie. Met een dubbele artistieke voornaam was hij toch een man die van aanpakken wist. Hij bouwde in één jaar tijd een bewaar- en meisjesschool en zusterklooster en wist de tweede fase van de kerkbouw af te ronden.

René Thewissen

Op 21 augustus 1937 overleed pastoor Rubens. Eind 1934 stuurde de bisschop hem naar Veldwezelt, daar moest de tweede bouwfase van de kerk aangepakt worden. Die was nog niet verder geraakt dan het schip, zonder transept of koor. Maar Rubens zag een meer dringende nood in de parochie. Van het onderwijs van kleuters en meisjes moest dringend werk gemaakt worden. Hij haalde de Zusters van Barmhartigheid van Ronse naar Veldwezelt en bouwde school en klooster voor hen. Ongelooflijk, maar daar had hij slechts één jaar voor nodig, van de eerste plannen begin 1935 tot de plechtige inwijding in 1936. En alsof dat nog niet straf genoeg was, slaagde hij erin de volledige afgewerkte kerk te laten inzegenen in mei 1937. Hij sukkelde toen al erg met zijn gezondheid, een erfenis van zijn gevangenschap in Duitsland in de Eerste Wereldoorlog. Nog geen half jaar later stierf hij, 55 jaar oud.

Het bloed kruipt waar het niet gaan. Het dichten kon hij niet laten, maar zijn drukke bezigheden lieten hem niet de tijd om er zich echt op toe te leggen. Zijn poëzie bleef vaak beperkt tot gelegenheidsgedichten. Daar was hij zich goed van bewust en uit bescheidenheid publiceerde nooit een bundel. Dat deden zijn confraters en vroegere medestudenten uit Bilzen, zijn geboortestad, pas na zijn dood, als eerbetoon.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio