©  BELGA

Belgische aflossingsploegen kunnen niet stunten in finales 4x100 meter, zowel Falcons als Rockets eindigen zesde

De Belgian Falcons en Belgian Rockets hebben geen medaille uit de wacht kunnen slepen in de finale van de 4x100 meter op het EK atletiek in het Duitse München. Beide Belgische aflossingensploegen eindigden als zesde in de finale.

Maarten Vanhoof

Belgian Falcons

Robin Vanderbemden (10.51), Ward Merckx (9.41). Jordan Paquot (9.81) en Kobe Vleminckx (9.28) finishten in een tijd van 39.01 bij de mannen.

Het Verenigd Koninkrijk verlengde zijn titel dankzij Jeremiah Azu, Zharnel Hughes, Jona Efoloko en Nethaneel Mitchell-Blale, die met 37.67 een kampioenschapsrecord liepen. Frankrijk werd in 37.94 tweede, Polen in 38.15 derde en ook de Nederlanders (38.25) en de Zwitsers (38.36) eindigden nog voor de Belgen.

In de reeksen liepen de Falcons nog een nieuw Belgisch record met 38.73. In de finale waren ze iets trager, maar achteraf was het viertal toch erg tevreden. “We hebben een fantastisch EK achter de rug”, begon slotloper Kobe Vleminckx na de finish. “De finale halen was een doel, net als het Belgisch record aanscherpen. En dat is twee keer gelukt.”

“Onze tijd was een beetje minder dan in de reeksen, maar iedereen heeft het beste van zichzelf gegeven. In de toekomst kunnen we zeker nog sneller. Als team kunnen we ons nog perfectioneren. De stokwissels kunnen beter. Daar zijn nog enkele tienden mee te winnen. En we moeten nog meer samen trainen en dan gaan de resultaten alleen maar verbeteren. We willen ons nu volgend jaar plaatsen voor het WK en misschien lukken de Olympische Spelen in Parijs in 2024 ook nog wel. Ooit kunnen we zo misschien in de buurt komen van de medailles. Individueel willen we ook allemaal sneller gaan, maar een medaille op een kampioenschap in de aflossing is realistischer dan individueel.”

Belgian Rockets

Na de Belgian Falcons zijn ook hun vrouwelijke collega’s, de Belgian Rockets zesde geworden in de finale van de 4x100 meter. Elise Mehuys, Delphine Nkansa, Rani Vincke en Rani Rosius finishten in 43.98.

Het goud in het slotnummer van de EK atletiek ging in 42.34 naar de Duitsers Alexandra Burghardt, Lia Mayer, Gina Lückenkemper en Rebekka Haase. Polen werd in 42.61 tweede, voor Italië (42.84), Spanje (43.03) en Nederland (43.03). De Britse titelverdedigers haalden de finish niet en ook voor de Françaises was het na een foute stokwissel afgelopen.

“En dat toont nog maar eens het belang van de wissels aan”, zei Rani Rosius na afloop. De Limburgse was opnieuw slotloopster van de Rockets. “Er zijn in finales heel vaak ploegen die fouten maken. Dat hebben wij niet gedaan. In de reeksen lopen we iets sneller (43.58, red.), maar we hebben ons grote doel, de finale halen, bereikt. Het is al ongelooflijk dat we hier staan. We hebben vandaag nog een keer alles gegeven. In de toekomst kan het nog veel beter.”

“Deze prestatie geeft ook motivatie. We willen nog een volgende stap zetten. We hebben voor dit EK niet vaak samen getraind. Dat is vaak niet makkelijk te regelen, maar we willen het wel. We gaan daar moeite voor doen en dan gaan we zeker nog veel kunnen verbeteren. Volgend jaar moet het WK het doel worden. Maar eerst gaan we hiervan genieten. Vanavond is het tijd voor een feestje.”

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners