©  EPA-EFE

Biden, Macron, Scholz en Johnson vragen “terughoudendheid” rond kerncentrale Zaporizja

De Amerikaanse, Franse, Duitse en Britse leiders hebben zondag opgeroepen tot “terughoudendheid” rond de Oekraïense kerncentrale van Zaporizja. De centrale, de grootste van Europa, wordt momenteel bezet door het Russische leger.

wverBron: BELGA

De Amerikaanse president Joe Biden, zijn Franse tegenhanger Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Britse premier Boris Johnson spraken elkaar via de telefoon. Ze riepen nadien op om “snel” een missie van het Internationaal Energieagentschap (IAEA) ter plaatse te sturen, zei de woordvoerder van Scholz. 

De heropflakkering van de gevechten rond de kerncentrale in het zuiden van Oekraïne doet de ongerustheid toenemen over een kernramp erger dan die van Tsjernobyl. De twee oorlogspartijen geven elkaar de schuld voor de aanvallen. 

 ©  REUTERS

Vrijdag zei president Macron dat het Russische staatshoofd Vladimir Poetin aanvaard heeft om inspecteurs van de IAEA toe te laten in de centrale. In hun gesprekken zondag kwamen de vier westerse leiders ook overeen dat hun “steun aan Oekraïne om zich te verdedigen tegen de Russische agressie behouden blijft”.

Meer over Oorlog in Oekraïne

Aangeboden door onze partners