©  BELGA

Belgian Cheetahs verpulveren nationaal record, maar grijpen net naast medaille op EK in München: “Ontgoocheling is groot”

De Belgian Cheetahs zijn er zaterdag op het EK in München net niet in geslaagd eremetaal te veroveren. In de finale van de 4x400 meter moesten ze Nederland, Polen en Groot-Brittannië voor laten gaan.

Bron: BELGA

Met 3:22.12 zetten Cynthia Bolingo, Hanne Claes, Helena Ponette en Camille Laus een nieuw Belgisch record op de tabellen. De Cheetahs waren 1.84 sneller dan op 7 augustus vorig jaar op de Spelen in Tokio (3:23.96).

De Belgen leken lang op medaillekoers. Bolingo gaf het stokje in tweede positie door, Claes zakte naar de vierde plaats, maar een indrukwekkende Ponette ging iedereen voorbij, zodat Laus in eerste positie aan het laatste rondje mocht beginnen. 200 meter lang hield Laus die positie vast, maar tegen het geweld van de slotloopsters van Nederland, Polen en Groot-Brittannië was ze net niet opgewassen. Femke Bol liet voor Nederland de klok stoppen op 3:20.87 en veroverde zo haar derde goud deze week. Ze won al de 400 meter individueel en de 400 meter horden. De Polen finishten in 3:21.86, de Britten in 3:21.74.  

Ook op het vorige EK, in 2018 in Berlijn, werden de Cheetahs vierde, toen in 3:27.69.

   ©  BELGA

  Cheetahs balen: “Die medaille komt er wel”

  “Dit is heel frustrerend”, pufte Laus na afloop. “Ik ga tijd nodig hebben om dit te verteren. We lopen een geweldige chrono, een Belgisch record, maar het is niet genoeg. Ik begon als eerste, een positie die ik niet gewoon ben. Ik jaag eigenlijk liever op iemand. Daar had ik de voorkeur aan gegeven. Maar natuurlijk ben je ook blij dat je als eerste kan beginnen. Ik probeerde de andere landen niet voorbij te laten komen, maar kon het uiteindelijk niet houden. Ik baal er heel erg van.”

  Helena Ponette had Laus met de race van haar leven in eerste positie gebracht. De West-Vlaamse haalde liefst drie concurrentes in. “Ik voelde me vandaag nog beter dan in de reeksen”, knikte ze. “De opwarming ging super. Toen wist ik al dat er iets mogelijk was. Ik had veel vertrouwen en loop bijna de perfecte race, denk ik. Ik heb een dubbel gevoel. Natuurlijk ben ik heel tevreden met mijn prestatie, maar de ontgoocheling over het missen van het podium overheerst toch. Ik heb dit seizoen een enorme stap gezet. Dat belooft voor de toekomst.”

   ©  BELGA

  Startloopster Cynthia Bolingo was zelfs sprakeloos na de meet. “En dat overkomt me niet vaak”, baalde ze. “Iedereen heeft fantastisch gelopen en toch volstaat dit niet. Voor mij was vooraf alles mogelijk. We zullen door dit proces moeten. Ik ben er zeker van dat we die medaille op een groot kampioenschap ooit gaan pakken. Ik was persoonlijk een beetje vermoeid vandaag. Na de Memorial Van Damme gaat de riem er af voor dit seizoen.”

  Hanne Claes was samen met Bolingo de nieuwkomer in de ploeg ten opzichte van de reeksen en zag dat het niveau heel hoog lag. “We waren zo snel en vallen toch net naast de medailles. Iedereen heeft het momenteel even heel moeilijk. We hebben alles gegeven. Ik voelde me goed en heb ons bij de kop van de koers kunnen houden. Dat was hoe ik het vooraf wilde”, eindigde ze.

  Aangeboden door onze partners