©  ISOPIX

Strijdlustige Thierry Neuville vergroot voorsprong in Rally van Ieper: “Hielden ons aan afgesproken strategie”

Halfweg de tweede wedstrijddag van de Ypres Rally heeft Thierry Neuville (Hyundai i20 N Rally1) zijn voorsprong op eerste achtervolger Ott Tänak (Hyundai i20 N Rally1) uitgebouwd tot 16.2 seconden. Elfyn Evans (Toyota Yaris Rally1) is derde op 21.5 seconden. Thierry Neuville won zaterdagochtend twee van de drie klassementsritten. De rit van Dikkebus werd stopgezet na een crash van Craig Breen (Ford Puma 1).

Bron: BELGA

BEKIJK OOK: Omstanders blussen gecrashte rallywagen met gieters tijdens Rally van Ieper

Het was zaterdagochtend een blij weerzien met Kalle Rovanperä (Toyota Yaris Rally1). Na zijn crash van vrijdagochtend leverde het team hem een nieuwe wagen af. De 21-jarige WK-leider bedankte hen met de snelste tijd in de openingsrit van de dag. Neuville voelde zich niet in zijn sas, was iets te voorzichtig en verloor de leiding aan Tänak.

In de tweede rit van de dag kreeg het Ford-team enkele ferme tikken. Adrien Fourmaux (Ford Puma Rally1) ontsnapte aan een crash en duwde daarbij twee strobalen in de gracht. Het ontbreken van die strobalen heeft Craig Breen mogelijk verrast want hij dook 50 meter verder de gracht in, ging over de kop en moest opgeven. Nadat hij op vrijdag de verkeerde bandenkeuze maakte kreeg de ex-winnaar van de Ypres Rally opnieuw een tik te verwerken. Het leed was nog niet geleden voor Ford want Greensmith (Ford Puma Rally1) ging van de baan, reed daarbij lek en beschadigde de ophanging. KP Dikkebus was op die manier een drama voor Ford. Na de crash van Breen werd de rit stopgezet en kregen de toprijders een normtijd die geen invloed had op het klassement.

In de twee daaropvolgende ritten luidde Thierry Neuville stevig de aanvalsklok. De Belg won beide ritten en boog zijn achterstand van 0.1 sec op Tänak om tot een voorsprong van 16.2 sec op Tänak en 21.5 sec op Evans.

In WRC2 leidt de Fransman Stéphane Lefebvre (Citroën C3 Rally2). Andreas Mikkelsen (Skoda Fabia Evo Rally2), de tweede in de stand, heeft de kloof kunnen verkleinen tot 4.6 sec. Grégoire Munster (Hyundai i20 N Rally2) is vierde in WRC2 en leidt nog steeds WRC2Junior. Lefebvre en Munster zijn ook eerste en tweede in het BRC. Het verschil tussen beiden is opgelopen tot 56.8 sec.

Zaterdagnamiddag worden opnieuw dezelfde vier proeven als die van zaterdagvoormiddag gereden. De Ypres Rally eindigt zondagnamiddag.

Thierry Neuville: “Echt geamuseerd in rit van Hollebeke”

Thierry Neuville begon eerder voorzichtig aan de openingsrit van zaterdagochtend. “Dat was heel bewust omdat het risico op lekke banden in die rit hoog was”, zei Neuville. Na de crash van Breen (Ford Puma Rally1) in Dikkebus werd die rit geannuleerd. In de daaropvolgende ritten haalde Neuville zwaar uit. Zowel in Wijtschate als in Hollebeke reed hij de snelste tijd.

“Voor ons was het een goede voormiddag waarbij we stapsgewijs te werk zijn gegaan en ons aan de afgesproken strategie hebben gehouden”, zegt Neuville. “Jammer dat we Dikkebus niet hebben kunnen rijden. Dat doen we straks dan wel tijdens de tweede doortocht. Het tempo zat goed. In vergelijking met vrijdagnamiddag hebben we het tempo iets verhoogd. De rit van Hollebeke was mooi. Daar heb ik me echt geamuseerd. De kloof met Ott bedraagt 16.2 sec. Veel is dat niet, maar het is beter dan niets.”

Ott Tänak kwam zaterdagochtend heel even aan de leiding maar moest al snel zijn meerdere erkennen in Thierry Neuville. De Est kloeg over transmissieproblemen. “Het begin was goed maar gaandeweg werden de problemen erger. De transmissie baart me zorgen. Tijdens de middagservice moeten we dat eens bekijken. Het tijdverlies valt al bij al nog mee. Evans heeft een beetje van zijn achterstand kunnen goedmaken maar we zijn nog steeds tweede”, vertelde Tänak in de mediazone.

(belga)

Meer over Thierry Neuville

Aangeboden door onze partners