©  BELGA

Tom Pidcock kroont zich tot Europees kampioen mountainbike na demonstratie, Jens Schuermans valt net naast het podium

Tom Pidcock is van alle markten thuis. Nadat hij eerder al het wereldkampioenschap in het veldrijden op zijn naam schreef en een Tourrit won op de weg, kroonde hij zich deze keer tot Europees kampioen in het mountainbike. De jonge Brit trok halfweg koers solo ten aanval en rondde het knap af. Onze landgenoot Jens Schuermans reed een dijk van een wedstrijd en greep uiteindelijk net naast het podium. Schuermans werd uiteindelijk zesde.

Jens Jacobs

Zonder mountainbikefenomeen Nino Schurter waren alle ogen op Tom Pidcock gericht. De olympisch kampioen in het mountainbike stond dan ook als absolute topfavoriet aan de start in München.

Pidcock nestelde zich in de openingsfase in de buik van het peloton. Het zorgde ervoor dat de Brit plots in een slechte situatie verzeild raakte. Nadat de Duitsers Schwarzbauer en Brandl even doortrokken, ontstond er een gaatje. Pidcock kon zo meteen aan een inhaalrace beginnen.

Toen het tempo vooraan stokte, kwam alles weer samen. Het sein voor Dubau om een aanval te plaatsen. Pidcock twijfelde niet en ging mee met de Fransman. Nadat nog enkele renners de aansluiting maakten, en Dubau de rol moest lossen, achtte Pidcock zijn moment gekomen. De Brit versmachte zijn concurrenten en ging er solo vandoor.

 ©  AFP

Makkelijke zege voor Pidcock, net geen medaille voor Schuermans

De voorsprong van de Brit werd steeds groter en groter. In de achtergrond kon Jens Schuermans dan weer aansluiten bij de achtervolgende groep. Onze landgenoot beperkte zich niet tot aanklampen en ging zelf ook eens aan de boom schudden. Zonder succes: Schuermans kreeg zijn concurrenten niet uit het wiel.

Terwijl de race voorin al in een beslissende plooi was gelegd, was het voor de overige medailles wel bijzonder spannend. Schuermans leek lang op weg naar een medaille, maar in het absolute slot kraakte onze landgenoot. Schuermans werd uiteindelijk knap zesde. Daan Soete was tweede Belg op de 18e plek. Pierre De Froidmont wed 38e.

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer