©  DBA

RECENSIE. Merol op Pukkelpop: Orgasmekloof een beetje meer gedicht

Het is haar allereerste Pukkelpop. Meteen ook het grootste festivalpodium tot nog toe voor de Nederlandse Merol (31). Met haar liedjes – de een al ondeugender dan de ander – liet ze een tjokvolle Marquee weten waarvoor ze gekomen was: het een legendarische eerste keer maken.

Eva De Poorter

“Hou je bek en bef me!” Al op weg naar de Marquee weten ze het: Merol komt eraan. Dat het dan nog een man is die het net niet in onze oren schreeuwt, wel, dat kunnen we alleen maar toejuichen. Maar Merol – Merel Baldé op haar paspoort – is meer dan alleen dat ene liedje over orale seks. Dat bewees ze al met haar eerste album Troostprijs, eerder dit jaar. En vrijdagnamiddag opnieuw in de stevig gevulde tent.

Met haar vlinderzonnebril en bijzondere outfit – statementmouwen uit tule en daaronder een zwarte beha in schelpvorm – komt ze stellig het podium op. Heel sixties, de juiste toon is gezet voor Manic pixie dream girl. Meteen glijdt ze over naar Gemengde signalen. Het verleidingsspel is begonnen. Klinkt ze bij de eerste twee nummers nog wat aarzelend, niet altijd even overtuigend wanneer het zachter moet, dan herpakt ze zich algauw. “Dit is het grootste festivalpodium waar ik tot nog toe al stond”, zegt ze. En ze is van plan om er een legendarische eerste keer Pukkelpop van te maken.

 ©  DBA

Wat haar aardig lukt. Met pakweg het immer heerlijke Laatbloeier of Je vais vite (op de campingdisco). Alleen een Nederlandse die wegkomt met een broeierig nummer over een vakantie op een camping. Of Bendronkenlaatme, waarna ze het publiek induikt voor een groepsknuffel. Bij Lekker met de meiden krijgt ze elk gender mee aan het dansen. Maar vooral met Hou je bek en bef me, dat ze inleidt met een korte les seksuele opvoeding over de orgasmekloof. Vrouwen komen nog altijd minder vaak klaar dan mannen tijdens de seks. Dat moet anders. Aan het publiek te horen, wordt ie op Pukkelpop alvast een beetje verkleind. Zeker als daarna enthousiast Foefsafari wordt ingezet.

Haar mouwen is Merol intussen kwijt, het is bloedheet in de tent. Niet alleen dankzij de temperaturen buiten. Ze wil “het beste van het beste” zingt ze in Superlatieven. Dat krijgt ze. De valse start is na vijftig minuten al lang vergeten. De kleine zeemeermin komt met haar liedjes uit Nederland, en heet niet Ariël, maar Merol. En ze duwt Pukkelpop een stevige peper in de reet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer