©  REUTERS

Internationale experts toegelaten in kerncentrale Zaporizja na telefoontje tussen Macron en Poetin

Er zal een internationaal team van experts de situatie in de kerncentrale van Zaporizja mogen inspecteren. Dat zijn de Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron overeengekomen tijdens een telefoongesprek.

gjs

De internationale bezorgdheid over de situatie rond de kerncentrale is erg groot. Onder meer de Turkse leider Erdogan sprak zijn vrees uit voor “een nieuw Tsjernobyl”. Door de beschietingen en bombardementen die er gebeuren, bestaat het risico volgens veel waarnemers dat de centrale beschadigd zou geraken.

In het telefoongesprek tussen Macron en Poetin noemde die laatste de beschietingen en bombardementen aan de kerncentrale - die hij volledig aan Oekraïne toeschrijft - een “risico op een grootschalige catastrofe”, en hij zegt daarom achter de inspectie te staan. Volgens het Kremlin wees Poetin Macron er verder ook op dat zaken als dit “aanslepende obstakels zijn voor de levering van Russisch voedsel aan de wereldmarkt”.

Wanneer en hoe dat zal gebeuren zal in de komende dagen uitgeklaard worden. De inspectie zal gebeuren door experts van het Internationaal Atoomagentschap. Volgens het Elysée volgt in de komende dagen een nieuw gesprek “na gesprekken tussen de technische teams” en zal de missie dan gestroomlijnd worden.

Meer over Oorlog in Oekraïne

Aangeboden door onze partners