©  AP

Ook de Belgian Rockets plaatsen zich voor finale 4x100m: “Iedereen kan nog sneller”

Na de mannenploeg hebben ook de Belgische vrouwen, de Belgian Rockets, zich geplaatst voor hun finale van de 4x100m op het EK in München. Ze deden dat in een tijd van 43”58, hun beste chrono van het seizoen.

Michael Van Damme

Elise Mehuys, Delphine Nkansa, Rani Vincke en Rani Rosius eindigden in een seizoensbeste van 43”58 op de vierde plaats in de eerste van twee reeksen. Ze worden voor de finale opgevist met de beste verliezende tijd.

De eerste drie van elke reeks en de twee snelste verliezende tijden kregen een ticket voor de finale, die zondag voorzien is om 21u22.

Van de 16 deelnemende landen lieten de Belgian Rockets de zevende chrono optekenen. Groot-Brittannië was het snelst in 42”83.

Even poseren voor de foto mag wel na zo’n knappe prestatie. ©  BELGA

Het Belgisch record (42”54) op de 4x100 meter dateert van de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Olivia Borleé, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert liepen met die chrono naar de tweede plaats, achter Rusland. Uiteindelijk kregen ze nog de gouden medaille nadat acht jaar later bij hertesten bleek dat een Russin doping had gebruikt.

Rani Rosius ziet kansen: “Dit geeft vertrouwen”

“Ik denk dat het hele stadion ons heeft horen schreeuwen van vreugde”, zei slotloopster Rani Rosius na de race. “We zijn heel blij. Ik heb weinig geslapen vannacht. Dat de finale ‘s avonds is en niet ’s morgens, ligt ons wel, denk ik.”

“Het is niet evident. Ik heb met Rani (Vincke, red.) al meegedaan aan EK’s U20 en U23, maar nooit haalden we de finale. Dat kwam dan onder meer door foute wissels. En bij de senioren lukt het ons wel meteen, op ons eerste kampioenschap. Dat geeft natuurlijk heel veel vertrouwen. We hebben in onze wissels nog een beetje op veilig gespeeld. We wisten immers dat een finaleplaats mogelijk was. Maar op die wissels zit zeker nog speling. We hebben nog een heel jong team, iedereen kan nog sneller.”

Rosius noemde het vorige Belgische 4x100 meter-team, dat goud won op de Olympische Spelen in Peking in 2008, een inspiratie. “We kunnen individueel hun tijden benaderen. Als je dan ziet wat zij allemaal hebben gewonnen, dan is er voor ons ook nog veel mogelijk”, glimlachte ze.

Aangeboden door onze partners