©  BELGA

Stoep aanmeldcentrum in Brussel overvol met asielzoekers: politie ingezet om gevaarlijke situaties te vermijden

Na een dag van sluiting konden verzoekers om internationale bescherming vrijdag wel opnieuw asiel aanvragen in het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje van Fedasil. Het waren enkel families, kwetsbare mensen en minderjarigen die zich konden aanmelden. De wachtende menigte asielzoekers verzamelt nog steeds aan de drukke voorkant na een klacht van buren.

jvhBron: BELGA

Nadat buren de overlast aan de achterkant van Klein Kasteeltje aanklaagden – daar waar de toegangspoort tot het aanmeldcentrum zich bevindt – besliste Brussels burgemeester Philippe Close via een politiebevel beslist dat de asielzoekers aan de voorste toegangspoort moeten verzamelen. Donderdag had Fedasil nog geen oplossing voor die nieuwe situatie, en bleef het aanmeldcentrum dicht.

De stoep voor het Klein Kasteeltje stond vrijdagochtend opnieuw overvol, terwijl de aanwezige politieagenten ervoor moeten zorgen dat voorbijrijdende wagens geen mensen raken. De mensen die vooraan aanschuiven werden daar geselecteerd door de medewerkers van Fedasil, en dan te voet omgeleid naar het aanmeldcentrum aan de achterkant. De rij met families, alleenstaande vrouwen, kinderen en zieke mensen werd volledig weggewerkt, maar geen enkele van de alleenstaande mannen mocht zich vrijdag aanmelden.

Na een politiebevel van Brusselse burgemeester Philippe Close zullen de asielzoekers aan de voorkant van het Klein Kasteeltje blijven verzamelen, naast de Brusselse Kleine Ring. “We zorgen samen met staatssecretaris De Moor voor een andere organisatie buiten om ook een evenwicht te hebben met de buurtbewoners. Het gaat om een nieuwe situatie voor de verschillende diensten en we blijven hierover continu in contact”, vertelt Carole Poncin, woordvoerster van Close.

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

Meer over Vluchtelingencrisis

Aangeboden door onze partners