©  BELGA

Belgian Falcons stunten: met nieuw Belgisch record naar EK-finale 4x100m: “We liepen bijna de perfecte race”

De Belgian Falcons hebben zich op het EK in München met een nieuw Belgisch record (38”73) geplaatst voor de finale van de 4x100m. Hun tijd was goed voor de vierde plaats in de tweede reeks en een finaleticket met de beste verliezende tijd. De eerste drie van de twee reeksen en de twee snelste verliezende tijden stoten door naar de finale van zondag (21u12).

Michael Van Damme

Het vorige Belgisch record dat ze met 32 honderdsten verbeterden, dateerde van 2003.

“Ik ben heel erg tevreden”, opende startloper Vanderbemden na afloop. “De ploeg heeft het fantastisch gedaan. We waren kalm en geconcentreerd. Ik wist dat we het Belgisch record konden breken, maar ik dacht niet dat we zo snel zouden gaan. De stokwissels gingen heel goed. Het was bijna de perfecte koers. Of we nu dromen van meer in de finale? Alles is mogelijk. We gaan zondag alles geven. Het wordt moeilijk nog sneller te gaan, maar in een finale kan je vaak toch nog iets meer.”

Slotloper Kobe Vleminckx maakte indruk met zijn snelheid. “Ik hou ervan te jagen op de anderen”, glimlachte hij. “Ik voelde dat ik hard terugkwam op de rest. Ik kon Polen net niet meer inhalen voor de rechtstreekse kwalificatie, maar toen ik onze tijd zag, wist ik dat we quasi zeker waren van de finale. Het ziet er goed uit. We hebben het Belgisch record verpulverd. We hebben het voorbije half jaar, sinds de start van het project, veel gelopen en vaak foutjes gemaakt. Nu ging het allemaal goed. We liepen heel hard. We staan nu in de finale met de vijfde chrono. Dan mag je dromen. Er kunnen altijd teams hun stok laten vallen. We gaan zondag genieten en kijken wat mogelijk is. Dit geeft het project een enorme boost, ook voor de jongens die niet liepen vandaag. Zij willen natuurlijk ook in het team raken.”

Sterke mannen, die Belgian Falcons. ©  AP

Ook Simon Verherstraeten genoot na afloop. “Ik had nooit verwacht dat we zo’n knappe tijd zouden lopen. Alles kan in de finale. Alle teams nemen dan risico’s. Wij hebben in de voorbereiding vaak niet heel goed gewisseld. Nu ging het perfect. Hopelijk gaan we in de toekomst nog sneller, maar dit is al een enorme boost. Het grote doel was hier op dit EK geraken. Dat we nu al met zo’n zotte tijd in de finale staan, is fantastisch.”

De Falcons hebben met hun kwalificatie meteen ook een ticket voor de World Relays van volgend jaar beet. De finale van de 4x100 meter in München staat zondagavond, om 21u12, op het programma.

Vanderbemden, Merckx, Verherstraeten en Vleminckx liepen 32 honderdsten van een seconde sneller dan het vorige Belgisch record (39”05), in augustus 2003 gelopen door Nathan Bongelo Bongelemba, Anthony Ferro, Kristof Beyens en Xavier De Baerdemaker. (belga)

Slotloper Kobe Vleminckx gooit zich over de finish.  ©  BELGA

Aangeboden door onze partners