©  BELGA

Klucht op het EK kajak in München: Duitsers verwijzen Belgische K2 naar halve finale ... na een toss

Algemene verontwaardiging en chaos in het Belgische kajakkamp. Meteen na de finish van de vrouwen K2 Peters - Broekx worden de Belgen als overwinnaars aangeduid met een voorsprong van één duizendste seconde op de Duitse vice-wereldkampioenen Paszek-Hake. Tien minuten later worden de Belgen plots naar de tweede plaats verwezen met een achterstand van acht duizendsten op de Germanen. Uiteindelijk bleken beide teams exact dezelfde tijd te krijgen, want er is op de foto geen millimeter verschil te zien tussen beide teams. De oplossing? Een toss.

William Defraigne

Hermien Peters en Lize Broekx moesten hun voorwedstrijd zegevierend afronden om zich rechtstreeks te plaatsen voor de A-finale. De loting waren de kersverse bronzen WK-medaillewinnaars weinig gunstig gezind, want de twee Neerpeltenaren kregen de Duitsers Hake-Paszek, de Denen Iversen-Matthesen en de Zweden Stensils-Wikberg als tegenstanders en laten dat nu teams zijn die in de WK-finale tweede, zesde en achtste finishten. Onze landgenoten gingen de strijd niet uit de weg, sterker nog, halfweg kwamen ze amper acht duizendsten van één seconde als tweede na de Duitse vice-wereldkampioenen door. De Germaanse vrouwen gingen geweldig tekeer, maar Hermien en Lize losten hen van geen vin. De Belgen werden in eerste instantie zelfs als winnaar aangeduid, maar tien minuten later klonk het plots dat de Duitse K2 eerste was. Niemand die het zeker wist, en de finishfoto bracht geen soelaas.

Het gevolg is een pure klucht. Uiteindelijk zou een toss bepalen dat Hermien Peters en Lize Broekx wel nog een halve finale moeten racen, terwijl de Duitsers zonder enige inspanning zich kunnen focussen op de A-finale. Maarten De Wilde, sporttechnisch directeur topkajak, probeert het enigszins te verklaren: “Met tien starten in de finale, dus één team extra, kan blijkbaar niet op de Münchense wedstrijdbaan. Het reglement voorziet dan een nieuw duel tussen beide teams en dat binnen het uur na de eerste race.” Dit bleek voor de Belgen geen optie: “Hermien en Lize starten morgen ook in de K4 vrouwen. Vandaag een tweede race varen met de reële kans dat we verliezen van de vice-wereldkampioen zou betekenen dat we morgen vermoeid, zowel mentaal als fysisch, aan de slag moeten in twee races. We wilden geenszins de rest van het EK hypothekeren en gingen dus niet in op het aanbod om dat duel te peddelen. Ook onze Duitse tegenstanders wilden die tweede race niet doen, zelfs al gaven ze toe dat de halve finale tegen de andere teams hen en ook ons niet echt voor grote problemen kon stellen.”

De jury zag maar één oplossing: het opgooien van een toss en de winnaar het EK-finaleticket te geven.” België verloor dus de toss en tot hun stomme verbazing zagen de sporttechnisch directeur , coach Carlos Prendes en beide kajaksters dat ze in de uitslag zonder meer op acht duizendsten van de Duitsers werden gerangschikt. “We dienden daartegen meteen klacht in. De jury wijzigde het resultaat, gaf ons dus dezelfde tijd, maar veel opgelost is er daarmee uiteraard niet. Hermien en Lize zullen morgen dus die halve finale in de K2 500m varen en daarvoor ook nog de voorwedstrijd in de K4 500m. Hopelijk zal al dat extra straks niet doorwegen in de eindbalans van dit EK”, sakkert Maarten De Wilde.

Sikkens - Peters naar halve finale

Bram Sikkens en Artuur Peters stonden in de voorwedstrijd ook al voor een onmogelijke opdracht, want zij lootten in hun heat niemand minder dan de Hongaarse regerende wereldkampioenen Kopasz-Nadas en de Litouwse zilveren medaillewinnaars Maldonis-Olijnik. Ondanks de geringe kans om rechtstreeks door te stoten tot de finale leverden Bram en Artuur wel hun beste race van het seizoen af. Zij sloten hun voorwedstrijd als derde af, iets meer dan één seconde na de Hongaarse wereldkampioenen en acht tienden na de Litouwers. Ook zij moeten dus morgen aan de bak in de halve finales. Ze klokten de tiende besttijd en die opent toch veelbelovende perspectieven voor de strijd om een finaleplaats.

Seniores vrouwen.

K2 500m: 20 teams , 3 voorwedstrijden, winnaars plaatsen zich voor de A-finale

3de voorwedstrijd:

1. Hake – Paszek (Dui) 1:44.968

2. BROEKX – PETERS (BEL) 1:44.976

3. Stensils – Wikberg (Zwe) 1:49.949

4. Betlachova – Zarubova (Tsj) 1:50.189

5. Iversen – Matthesen (Den) 1:50.864

6. Horlove – Kuklinovska (Oek) 1:51.464

7. Camane – Smiltniece (Let) 1:53.384

Lize Broekx (Neerpelt WC) en Hermien Peters (Neerpelt WC) klokten de tweede snelste tijd op 20 teams maar moeten toch nog naar de halve finale.

Seniores mannen.

K2 500m: 25 teams, 3 voorwedstrijden, winnaars plaatsen zich voor de A-finale

2de voorwedstrijd:

1. Kopasz – Nadas (Hon) 1:34.187

2. Maldonis – Olijnik (Lit) 1:35.045

3. PETERS – SIKKENS (BEL) 1:35.327

4. Kulich – Remuta (Tsj) 1:37.038

5. Rumiancevs – Vilde (Lat) 1:37.368

6. Naess-Jensen – Teland (Noo) 1:38.364

7. Kirchev – Yordanov (Bul) 1:38.750

8. Fletcher – Lusty (GBr) 1:39.708

Bram Sikkens (KCC Mechelen) en Artuur Peters (Neerpelt WC) klokten de tiende tijd en varen de halve finale.

Aangeboden door onze partners