©  BELGA

Nafi Thiam stevent af op gouden medaille op EK: “Ik ben heel goed, maar aan een record denk ik niet”

Geen twijfel mogelijk: Nafi Thiam (27) is helemaal hersteld van het WK in Eugene. Een maand later is ze in München op weg om haar Europese titel in de zevenkamp te verlengen. Na vier onderdelen leidt ze met ruime voorsprong en is ze zelfs voor op schema om haar Belgische record te breken. Maar dan heeft ze wel een superworp in het speerwerpen nodig. Noor Vidts (26) staat tweede en is na goud (WK) en zilver (EK) in de vijfkamp op weg naar haar eerste EK-medaille in de zevenkamp.

Werner Bourlez in München

  Het Belgische duo startte zonder problemen op de 100m horden. Noor Vidts werd tweede na de Zwitserse Annik Kälin in 13.29, Nafi Thiam volgde als derde in 13.34. De gretige wereldkampioene leek niet helemaal tevreden, ondanks haar tweede tijd ooit op het openingsnummer. Alleen op het WK in Eugene liep ze 13 honderdsten sneller, maar haar concurrenten bleven in de buurt. Op Emma Oosterweel na. De Nederlandse die Vidts van brons hield in Tokio, struikelde in de tweede reeks waardoor een medailleconcurrente letterlijk meteen wegwiel.

  En nog voor Thiam aan haar eerste sprong in het hoogspringen begon, zat grote concurrente Anouk Vetter al in een hoekje te balen. De Nederlandse die Thiam tot het uiterste dreef op het WK geraakte slechts over 1m71. Dat gaf de tweevoudig olympische kampioene een boost. Ze begon eraan op 1m80, had op 1m92 een tweede poging nodig maar stoomde dan probleemloos door naar 1m95. Nu nog een sprong over 1m98 en de weg naar goud lag helemaal open. Met I was made for loving you van Kiss dat door de boxen knalde zette ook het publiek zich achter onze landgenote. Met succes, haar hoogste sprong in drie jaar tijd. 2m01 zat er niet meer in – ze stopte na twee gemiste pogingen – maar na twee onderdelen nam ze al met ruime voorsprong de leiding: 2285 punten, exact op het schema van haar persoonlijk record en amper negentien punten achter het Europees record van de Zweedse Carolina Klüft. Haar eerste achtervolgster was… Noor Vidts, weliswaar op 188 punten. De nummer vijf van Eugene had wat meeval bij haar sprong over 1m83 maar ging bijna over 1m86, wat 2 centimeter beter zou zijn dan haar persoonlijk record.

   ©  EPA-EFE

  In het kogelstoten haalde Thiam bij haar eerste poging 14,95 meter. Daarna kwam ze nog twee keer in de buurt, maar beter deed ze niet meer. Haar tweede poging moest ze zelfs even onderbreken door een wesp. Maar haar voorsprong in de stand werd wel groter. Vidts liet een steekje vallen. Haar laatste poging was de beste: 13,86 meter, maar dat is een pak minder dan haar persoonlijk record (14.43), dat ze stootte op het WK. Daardoor zakte ze naar plaats drie, achter de Poolse Adrianna Sulek, en voelde ze de hete adem van Vetter die het kogelstoten won met 15.98.

  Op de 200 meter liep Nafi Thiam goed, maar niet super: met 24.64 sloot ze de eerste dag af met 4063 punten, dan zijn er 214 meer dan Vidts, die met 24.14 weer naar de tweede plaats klom. Op drie staat Vetter met 3824.

  Met de Uber naar het stadion

  Thiam zit op schema voor haar Belgisch record (zeven punten voorsprong), maar de Waalse gelooft er niet in. “Dan moet ik de speer opnieuw 59 meter werpen en dat zit er nu niet in”, vertelde ze achteraf. “Maar ik ben wel blij, het liep heel goed. De horden waren oké en uiteraard was ik blij met mijn sprong. Ik nam geen derde poging op 2m01 omdat ik lichtjes pijn had aan de voet. ’s Avonds liep ik ook met een tape op het been omdat er al sinds Eugene spanning op zit. Dat is gewoon een beetje vervelend. Het liep daarna ook iets minder, maar het is dan ook een lange dag. Dat hadden ze toch anders kunnen doen. Toen ik van het hotel wou terugkeren naar het stadion, miste ik de bus. Ik heb dan maar een Uber-taxi genomen.”

   ©  BELGA

  Een tweede Europese titel lijkt nu al een zekerheid. “Het verspringen is altijd gevaarlijk”, counterde Thiam. “Ik ga veilig spelen op de eerste sprong en daarna zien we wel. Het belangrijkste is die titel, die punten zijn nu minder belangrijk.”

  Het Belgisch record breken (7013 punten), laat staan het Europees record van de Zweedse Carolina Klüft (7032 punten) zit er dus wellicht niet in. “Neen, maar ik ben goed en sta veel punten voor. Dat is het belangrijkste. Nu goed rusten.”

  Noor Vidts staat dus knap tweede, al zaten er wellicht meer punten in. “Ik ben niet tevreden over het kogelstoten. Tijdens de opwarming gooide ik een pak verder. Ik wil nog niet aan een medaille denken, dat gaat mij niet vooruithelpen. De schade beperken in het speerwerpen wordt belangrijk.”

   ©  BELGA

  Meer over Nafi Thiam

  Aangeboden door onze partners