©  AP

Tienkamper Niels Pittomvils wordt twaalfde op EK in München, Duitser Kaul stoot Ehammer nog van de troon op de 1.500m

Niels Pittomvils is twaalfde geworden in de tienkamp op de Europese atletiekkampioenschappen in München. Op de 1.500m, het slotnummer, werd onze landgenoot tiende, maar schuiven in het klassement zat er niet meer in. Het goud was voor de Duitser Kaul, die na een stevige inzinking van Ehammer alsnog de leiding overnam van de Zwitser.

Jens JacobsBron: BELGA

Pittomvils opende maandag de eerste wedstrijddag met een achttiende plaats op de 100 meter (11.32; 791 punten) en een veertiende plaats in het verspringen (7m10; 838 punten), telkens een seizoensbeste. In het kogelstoten werd hij nadien derde (15m25; 805 punten). In het hoogspringen tekende Pittomvils vervolgens ook voor een seizoensbeste met een zevende plaats in 2m02 (822 punten). Op de 400 meter sloot hij de eerste wedstrijddag als achttiende af in 51.09 (765 punten), ook zijn beste tijd dit seizoen. Dinsdag sprokkelde hij op de 110 m horden 873 punten met een seizoensbeste van 14.81, goed voor de negende plaats op dit nummer.

 ©  BELGA

In het discuswerpen liet hij met 46m77 (803 ptn) de derde prestatie optekenen, zijn beste notering dit jaar. In het polsstokspringen liep het mis. Hij werd dertiende met 4m70 (819 ptn), terwijl zijn persoonlijk record 5m36 is. In het speerwerpen deed Pittomvils het wel naar behoren. Hij werd dertiende met een worp van 56m30, goed voor 682 punten. Dat is zijn beste prestatie dit seizoen, maar wel ruim onder zijn persoonlijk record (62m77). Bij het laatste nummer, de 1.500m, begon onze landgenoot als twaalfde. Een positie die hij niet meer zou afgeven. In het slotnummer liep Pittomvils nog wel naar een tiende plek, maar schuiven in het klassement lukte niet meer.

De 30-jarige Pittomvils heeft op de tienkamp een persoonlijk record van 8.222 punten. Het Belgische record is in handen van Hans Van Alphen (8.519 ptn). Thomas Van der Plaetsen, de Europese kampioen van 2016, neemt niet deel aan de tienkamp in München. Hij ondervond nog te veel hinder van een recente voetblessure. Pittomvils was lange tijd out nadat hij vorige zomer zijn achillespees scheurde.

Zege voor Kaul na bijzondere ontknoping

De Duitser Niklas Kaul pakte het goud in de tienkamp. Kaul begon nochtans met een stevige achterstand op de Zwitser Simon Ehammer aan de 1.500m. De Zwitser kraakte weliswaar volledig op het loopnummer en werd laatste, Kaul daarentegen liep een persoonlijk record en won met maar liefst 38 seconden voorsprong op de Zwitser. Goed voor goud voor de Duitser.

 ©  EPA-EFE

Niels Pittomvils tevreden met twaalfde plek: “Ik ben enorm fier”

Dat hij meer dan 300 punten onder zijn persoonlijk record bleef, kon Pittomvils niet deren. “Ik sta hier met een voldaan gevoel”, zei hij na afloop. “Een topsporter wil altijd meer, maar ik ben enorm fier. Veertien maanden geleden hing mijn achillespees er helemaal af en moest ik opnieuw leren wandelen. Nu kom ik in verschillende disciplines, zoals hoogspringen en kogelstoten, heel dicht bij mijn persoonlijk record. Daar heb ik laten zien dat ik terug ben. In andere nummers mis ik wedstrijdritme. Om dat eruit te krijgen heb ik de afgelopen maanden tijd tekort gehad, maar ik ben blij dat ik hier stond. De sfeer in het stadion was fantastisch.”

Op zijn 30e is Pittvomils nog niet van plan om ermee op te houden. Wel integendeel. “Als ik niet het gevoel had dat ik nog meer in mijn mars heb, was ik al lang gestopt”, klinkt het. “Ik geloof nog altijd dat ik een enorm potentieel heb, en mijn drang om dat te tonen is en blijft groot. Dat ik veel blessures ken en nauwelijks financiële ondersteuning geniet, houdt mij niet tegen. Het voelt alvast goed om eindelijk nog eens op een groot kampioenschap te staan. Dit geeft mij goeie moed en bewijst dat ik weer de juiste richting uit aan het gaan ben”, besloot de Limburger.

Aangeboden door onze partners