©  BELGA

Belgen komen nooit in de buurt van de EK-medailles, Italië wint ploegkoers op de piste

Katrijn De Clercq en Marith Vanhove zijn er niet in geslaagd om te stunten in de ploegkoers op het EK in München. Onze landgenoten werden tiende op twaalf deelnemers. Het goud was voor Italië, dat het net haalde van Frankrijk en Denemarken.

Jens Jacobs

Met de ploegkoers kregen Katrijn De Clercq en Marith Vanhove een kans om zich in de kijker te rijden. Al zou een medaille bijzonder moeilijk worden, met de aanwezigheid van toplanden als Italië, Groot-Brittanië en Frankrijk.

Onze landgenoten begonnen ook relatief anoniem aan de wedstrijd. Beide dames mengden zich niet in het sprintgeweld voorin. De Fransen, Italianen, Nederlanders, Polen en Britten deden dat wel en maakten zo meteen hun medaille-ambities duidelijk.

De Clercq en Vanhoven bleven zich kranig weren, maar moesten toch enkele verliesronden toegeven. Voorin werd het bijzonder spannend. Pas bij na de slotsprint werd duidelijk dat Italië nipt de zege kon pakken, voor Frankrijk en Denemarken. Het jonge Belgische duo, twintig en negentien jaar oud, finishte op zes ronden van de Italiaanse winnaars Rachele Barbieri en Silvia Zanardi. De Françaises Clara Coppini en Marion Borras werden op één punt tweede, de Denen Amalie Dideriksen en Julie Leth op drie punten derde.

In 2020 werden De Clercq en Vanhove Europees kampioen bij de junioren. Met Shari Bossuyt behaalde De Clercq vorige maand brons op het EK voor beloften.

Aangeboden door onze partners